Tudta, hogy egy igazi csodafűszert teszünk a forraltborba?

Vannak olyan fűszereink, amelyek nemcsak ízükkel és illatukkal varázsolnak el minket, de még számos egészségügyi előnyük is van – közli az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 06. 16:28
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vegyük például a szegfűszeg nevű fűszert, amely az őszi és téli időszak egyik közkedvelt alapanyaga, hiszen a forralt borok elmaradhatatlan fűszere is. Csodákra képes, ami az ételeinket, illetve, ami a testünket illeti.

A szegfűszeget az ayurvédikus gyógyászatban használják, kiváló desszertek, italok, édességek megfűszerezésére.

Ugyanakkor emésztési és fogászati problémákra, illetve afrodiziákiumként is használják mai napig a népi gyógyászatban.

Vajon milyen csodás tulajdonsága van még?

Jó az emésztésre

A szegfűszegrengeteg területen hasznosítható páldául javíthatja az emésztést, segíthet leküzdeni a puffadást, az émelygést és mindezek tetejébe még anyagcserére is pozitív hatással van.

Fotó: Pexels

Szabályozhatja az inzulinszintet

A tanulmányok szerint a szegfűszeg segíthet a vércukorszint kezelésében, ami a benne lévő eugenol vegyületnek köszönhető.

Még a csontokra is hatással lehet

Kiválóan alkalmas az ízületi fájdalmak enyhítésére és a csontok egészségének javítására. Mindezt úgy, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, javulhat a szervezet ásványianyag-sűrűsége.

Fokozhatja az immunitást

A szegfűszegben lévő eugenol erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, természetes úton tisztítja meg a vért a toxinoktól. A szegfűszeget hozzáadhatjuk a teánkhoz, levesekhez, pörköltekhez.

Enyhítheti a fájdalmat

Az eugenolnak köszönhetően segít enyhíteni a gyulladás okozta fájdalmat. A népi gyógyászatban a fogfájást kezelték szegfűszegolajjal.

Segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében

Csökkentheti a torokfájást és a száraz köhögést. Nátha és megfázás idején bátran készítsünk belőle főzete, fogyasszuk egy kis citrommal vagy mézzel.

Csökkentheti a stresszt

Készítsünk belőle bátran forrázatot, teát, ízesíthetjük kedvünk szerint, de akár párologtathatunk is szegfűszegolajat a stressz ellen.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Forró italok, amelyek isteniek lesznek a hidegebb napokon

Igen ám, csakhogy egy idő után a hagyományos italok unalmassá válhatnak. Ekkor jönnek be az újhullámos finomságok, amelyekből néhányat egy csokorba gyűjtöttünk önnek. Lesse el a forró recepteket!

Készítsünk ezúttal vermutból forralt bort! Tegyünk egy edénybe ½ teáskanál szegfűszeget, ugyanennyi fahéjat, egy csillagánizst, egy csipet szerecsendiót, majd öntsük fel 300 ml vermuttal. Melegítsük 20 percig, majd adjunk hozzá 45 ml mézet és 250 g cukrot. Forraljuk fel és már fogyaszthatjuk is!

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.