Vegyük például a szegfűszeg nevű fűszert, amely az őszi és téli időszak egyik közkedvelt alapanyaga, hiszen a forralt borok elmaradhatatlan fűszere is. Csodákra képes, ami az ételeinket, illetve, ami a testünket illeti.
A szegfűszeget az ayurvédikus gyógyászatban használják, kiváló desszertek, italok, édességek megfűszerezésére.
Ugyanakkor emésztési és fogászati problémákra, illetve afrodiziákiumként is használják mai napig a népi gyógyászatban.
Vajon milyen csodás tulajdonsága van még?
Jó az emésztésre
A szegfűszegrengeteg területen hasznosítható páldául javíthatja az emésztést, segíthet leküzdeni a puffadást, az émelygést és mindezek tetejébe még anyagcserére is pozitív hatással van.

Szabályozhatja az inzulinszintet
A tanulmányok szerint a szegfűszeg segíthet a vércukorszint kezelésében, ami a benne lévő eugenol vegyületnek köszönhető.
Még a csontokra is hatással lehet
Kiválóan alkalmas az ízületi fájdalmak enyhítésére és a csontok egészségének javítására. Mindezt úgy, hogy ha rendszeresen fogyasztjuk, javulhat a szervezet ásványianyag-sűrűsége.
Fokozhatja az immunitást
A szegfűszegben lévő eugenol erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, természetes úton tisztítja meg a vért a toxinoktól. A szegfűszeget hozzáadhatjuk a teánkhoz, levesekhez, pörköltekhez.
Enyhítheti a fájdalmat
Az eugenolnak köszönhetően segít enyhíteni a gyulladás okozta fájdalmat. A népi gyógyászatban a fogfájást kezelték szegfűszegolajjal.
Segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében
Csökkentheti a torokfájást és a száraz köhögést. Nátha és megfázás idején bátran készítsünk belőle főzete, fogyasszuk egy kis citrommal vagy mézzel.
Csökkentheti a stresszt
Készítsünk belőle bátran forrázatot, teát, ízesíthetjük kedvünk szerint, de akár párologtathatunk is szegfűszegolajat a stressz ellen.
Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.
Forró italok, amelyek isteniek lesznek a hidegebb napokon
Igen ám, csakhogy egy idő után a hagyományos italok unalmassá válhatnak. Ekkor jönnek be az újhullámos finomságok, amelyekből néhányat egy csokorba gyűjtöttünk önnek. Lesse el a forró recepteket!
Készítsünk ezúttal vermutból forralt bort! Tegyünk egy edénybe ½ teáskanál szegfűszeget, ugyanennyi fahéjat, egy csillagánizst, egy csipet szerecsendiót, majd öntsük fel 300 ml vermuttal. Melegítsük 20 percig, majd adjunk hozzá 45 ml mézet és 250 g cukrot. Forraljuk fel és már fogyaszthatjuk is!