Egész héten tart az országos HPV-szűrőkampány

A HPV-fertőzés alattomos betegség, mert nem feltétlenül jár tünetekkel. Ugyanakkor Magyarországon a vizsgált felnőtt és a fiatal felnőtt lakosság hetven százalékánál kimutatható. A betegséget sok esetben néhány hónap alatt észrevétlenül győzi le az immunrendszerünk, még lappangó állapotban – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 10. 16:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg is tart országszerte a HPV-kampányhét! Vasárnapig bárki jelentkezhet a Babagenetika Egyesületnél, illetve a Mályva Virág Alapítványnál, és a Vascular Diagnostics oldalán is lehet időpontot kérni a szűrésre.

– A HPV-szűrővizsgálat rövid és fájdalommentes. Ugyanolyan, mint egy hagyományos rákszűrés, bár 25 év alattiaknak nem igazán javasolt. Főleg a harminc év felettiek a veszélyeztetett korosztály – emelte ki dr. Novák Zoltán nőgyógyász, daganatsebész.

A cél a daganatot megelőző állapot felismerése. Ezáltal megelőzhető a méhnyakrák. A védőoltás beadatása 55 éves korig ajánlott.

– Általában az emberek nem járnak szűrővizsgálatokra, és nem érzik ennek a jelentőségét. Szülőként viszont felelősek vagyunk azért, hogy gyermekeinkben tudatosítsuk, milyen fontos a HPV-oltás és a szűrővizsgálat – hangsúlyozta Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója.

A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon található víruscsalád, amely a közönséges szemölcsök és a nemi szemölcsök, valamint a méhnyakrák kialakulásáért felelős.

Méhnyakrákban évente több mint négyszáz nő hal meg Magyarországon.

Manapság a vírus egy gyorsteszttel kimutatható, és a leggyakoribb és legveszélyesebb típusai ellen is már létezik védőoltás.

A humán papilloma vírus a leggyakoribb vírus a földön, amelynek legismertebb formája a méhnyakrák. A papilloma vírus okozta megbetegedést szexuális úton terjedő fertőzésnek is szokták nevezni

– mondta Nagy Gábor, a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Kórház nőgyógyászatának vezető főorvosa a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette, majdnem százszázalékos biztonsággal kijelenthető, hogy a rosszindulatú méhnyakrák kialakulásáért a HPV felelős. A HPV vírus okozta daganatos megbetegedések sok esetben már csak műtéttel gyógyíthatók.

A humán papilloma vírus ellen egyetlen védekezési mód létezik, a védőoltás.

A HPV-szűrést nemcsak nők, hanem férfiak is kérhetik. Bár a férfiak esetében a szűrés még nem tud olyan jellegű segítséget nyújtani a megelőzésben, mint a nőknél a méhnyakráknál, de a fertőzés náluk is kimutatható. A hagyományos vizsgálatokkal ellentétben az új típusú mRNS-alapú teszt nem az átmeneti fertőzésre fókuszál, hanem a valóban magas kockázattal járó fertőzéseket szűri ki.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.