Először látható együtt Van Gogh mind a 15 Olajfaligete

Először látható együtt egy kiállításon Van Gogh (1853–1890) mind a 15 Olajfaliget-festménye.

Forrás: MTI2022. 03. 10. 14:20
Rueger, Alex; van Tillborgh, Louis;
Amszterdam, 2013. szeptember 9. Alex Rueger, az amszterdami Van Gogh múzeum igazgatója (b) Louis van Tillborgh kutató leleplezi Vincent van Gogh holland festõmûvész Napnyugta Montmajournál címû festményét Amszterdamban 2013. szeptember 9-én. Az elveszettnek hitt 1888-as festmény a holland mester 1928 óta felfedezett elsõ teljes méretû alkotása, korábban éveket töltött egy norvégiai padlásszobában, mert azt hitték, hogy más festõ munkája. (MTI/EPA/Olaf Kraak) Fotó: Olaf Kraak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek a csodálatos festmények Van Gogh természetszeretetét és a művészet vigasztaló erejébe vetett hitét képviselik

– mondta szerdán Emilie Gordenker, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója.

Maga a festő dél-franciaországi tartózkodásának legjobb és legfontosabb műveiként tartotta számon ezeket a képeket.

A holland festő 1889-ben Saint-Rémy-de-Provence-ban, a pszichiátrián töltött ideje alatt alkotta az Olajfaligeteket. Depressziós volt, és valószínűleg súlyos elmezavarban szenvedett.

Ezekben a nehéz időkben vigaszt és támaszt talált a természetben – magyarázta Nienke Bakker, a kiállítás kurátora. Az olajfákban az ellenállóképesség szimbólumát látta.

A kórház körül sok olajfa állt, a festőt elbűvölték a csontos törzsek, a színek, a napfény játéka a kékesszürke leveleken. 

Az olajfák nagyon jellegzetesek, és mindent megteszek, hogy ezt megragadjam

 – írta testvérének, Theónak.

Van Gogh eltérő perspektívákból, más-más napszakokban, az év különböző napjain festette a fákat. Volt  festmény, amelyik műteremben, sok a természetben készült. Van Gogh kísérletezett a színekkel, a formákkal és a technikákkal.

Az Olajfaliget-sorozat a művész halála után először Theo tulajdonába került. Jelenleg 11, főként európai és egyesült államokbeli gyűjtemény részei, ritkán vagy sosem adják őket kölcsön.

Az amszterdami múzeumban március 11. és június 12. között tekinthetők meg a festmények.

Borítókép: Alex Rueger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója (b) és Louis van Tillborgh kutató leleplezi Vincent van Gogh holland festőművész Napnyugta Montmajournál című festményét Amszterdamban 2013. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Olaf Kraak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.