időjárás 19°C Benedek 2023. március 21.
logo

Jót tehet az egészségünknek napi 2-3 csésze kávé?

Forrás: Hirado.hu
2022.03.30. 11:54 2022.03.30. 12:21
Jót tehet az egészségünknek napi 2-3 csésze kávé?

A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Néhány évtizede a kávéivást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok. Ebben az ellentmondásokkal teli helyzetben végezték el a legújabb kutatást a kávéfogyasztással kapcsolatban – írta a CNN.

A kutatásból kiderült, hogy az orvosok és a kávé ellenzőinek aggodalmaival ellentétben a kávéfogyasztás valójában megvédheti a szívet, ahelyett, hogy szívproblémákat okozna vagy súlyosbítaná azokat. A napi két–három csésze kávé fogyasztása akár tíz–tizenöt százalékkal csökkentheti a szívbetegség, a szívelégtelenség vagy a szívritmuszavar kialakulását – derült ki három nemrég közzétett kutatás eredményéből.

Mivel a kávé felgyorsíthatja a szívritmust, egyesek attól tartanak, hogy fogyasztása kiválthat vagy súlyosbíthat bizonyos szívproblémákat. Innen származhat az az általános orvosi tanács, hogy ne fogyasszunk egyáltalán a fekete nedűből

– magyarázta Peter M. Kistler, a kutatás vezetője, ritmuszavar szakértő.

Hozzátette, a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy kávéfogyasztásnak vagy semleges hatása volt, tehát nem ártott, vagy pozitív hatása volt a szívre.

A kutatáshoz az UK Biobank adatbázisát használták fel, melyben mintegy félmillió ember egészségi állapotát követték legalább tíz éven keresztül. Belépéskor a résztvevőknek egy tízes skálán kellett értékelniük, hogy mennyi kávét fogyasztanak egy nap, ez lehetett nulla, egy csésze, de akár hat vagy annál több is.

A kutatásban elsősorban azt szerették volna felmérni, hogy a kávéfogyasztás milyen hatással van a szívritmuszavarra, szív- és érrendszeri betegségekre, a szívelégtelenségekre és a stroke-ra. De többek között azt is figyelembe vették, hogy a résztvevők szenvedtek-e már az előbb felsorolt betegségekben, vagy teljesen egészségesek voltak ebben a tekintetben.

Az első vizsgálatban több mint 382 500 felnőtt adatait vizsgálták meg, olyanokat, akiknek nem volt semmilyen szívbetegségük, és átlagosan 57 évesek voltak. A kutatók szerint azoknál a résztvevőknél, akik naponta két–három csésze kávét ittak, a kockázata annak, hogy később kialakulnak a tanulmány által vizsgált szívproblémák, elenyésző volt.

A legalacsonyabb kockázat pedig azoknál volt, akik naponta nagyjából egy csésze kávét ittak.

A második vizsgálatban a különböző kávétípusok – koffeines őrölt, koffeines instant és koffeinmentes kávé – és az egészségügyi eredmények közötti összefüggéseket vizsgálták. 

A napi egy–öt csésze őrölt vagy instant kávé fogyasztása összefüggött a szívritmuszavar, a szívbetegség vagy szívelégtelenség, illetve a stroke kisebb kockázatával. A napi két–három csésze bármilyen típusú kávé fogyasztása pedig a korai halálozás vagy a szívbetegség okozta halálozás alacsonyabb kockázatával volt összefüggésben.

Egy harmadik vizsgálatban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében nem találtak összefüggést a kávéfogyasztás szintje és a ritmuszavar kialakulása között.

A ritmuszavarral küzdő felnőttek közül a kávéfogyasztás – különösen a napi egy csésze kávé – a korai halálozás kisebb kockázatával járt együtt.

Összességében tehát elmondható, hogy a mértékletes kávéfogyasztás biztonságos, és része lehet a szívbetegségben szenvedők egészséges étrendjének

– hangsúlyozta a kutatás vezetője. 

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy nem lehet önmagában a kávé a hosszú élet titka. Oda kell figyelnünk az egészségünkre, a helyes étkezésre, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére.

A kutatást az Egyesült Államokban egy kardiológiai kongresszuson mutatják be április 2-3-án.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.