Jót tehet az egészségünknek napi 2-3 csésze kávé?

A kávé élénkítő hatását régóta ismerik, ám a történelem során egyszer élvezeti cikként, másszor pedig betiltott méregként tartották számon – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Forrás: Hirado.hu2022. 03. 30. 11:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány évtizede a kávéivást még a keringési betegségek kockázati tényezőjének gondoltuk, majd sorra jelentek meg a benne lévő anyagok pozitív hatásait ismertető tanulmányok. Ebben az ellentmondásokkal teli helyzetben végezték el a legújabb kutatást a kávéfogyasztással kapcsolatban – írta a CNN.

A kutatásból kiderült, hogy az orvosok és a kávé ellenzőinek aggodalmaival ellentétben a kávéfogyasztás valójában megvédheti a szívet, ahelyett, hogy szívproblémákat okozna vagy súlyosbítaná azokat. A napi két–három csésze kávé fogyasztása akár tíz–tizenöt százalékkal csökkentheti a szívbetegség, a szívelégtelenség vagy a szívritmuszavar kialakulását – derült ki három nemrég közzétett kutatás eredményéből.

Mivel a kávé felgyorsíthatja a szívritmust, egyesek attól tartanak, hogy fogyasztása kiválthat vagy súlyosbíthat bizonyos szívproblémákat. Innen származhat az az általános orvosi tanács, hogy ne fogyasszunk egyáltalán a fekete nedűből

– magyarázta Peter M. Kistler, a kutatás vezetője, ritmuszavar szakértő.

Hozzátette, a kutatásból egyértelműen kiderült, hogy kávéfogyasztásnak vagy semleges hatása volt, tehát nem ártott, vagy pozitív hatása volt a szívre.

A kutatáshoz az UK Biobank adatbázisát használták fel, melyben mintegy félmillió ember egészségi állapotát követték legalább tíz éven keresztül. Belépéskor a résztvevőknek egy tízes skálán kellett értékelniük, hogy mennyi kávét fogyasztanak egy nap, ez lehetett nulla, egy csésze, de akár hat vagy annál több is.

A kutatásban elsősorban azt szerették volna felmérni, hogy a kávéfogyasztás milyen hatással van a szívritmuszavarra, szív- és érrendszeri betegségekre, a szívelégtelenségekre és a stroke-ra. De többek között azt is figyelembe vették, hogy a résztvevők szenvedtek-e már az előbb felsorolt betegségekben, vagy teljesen egészségesek voltak ebben a tekintetben.

Az első vizsgálatban több mint 382 500 felnőtt adatait vizsgálták meg, olyanokat, akiknek nem volt semmilyen szívbetegségük, és átlagosan 57 évesek voltak. A kutatók szerint azoknál a résztvevőknél, akik naponta két–három csésze kávét ittak, a kockázata annak, hogy később kialakulnak a tanulmány által vizsgált szívproblémák, elenyésző volt.

A legalacsonyabb kockázat pedig azoknál volt, akik naponta nagyjából egy csésze kávét ittak.

A második vizsgálatban a különböző kávétípusok – koffeines őrölt, koffeines instant és koffeinmentes kávé – és az egészségügyi eredmények közötti összefüggéseket vizsgálták. 

A napi egy–öt csésze őrölt vagy instant kávé fogyasztása összefüggött a szívritmuszavar, a szívbetegség vagy szívelégtelenség, illetve a stroke kisebb kockázatával. A napi két–három csésze bármilyen típusú kávé fogyasztása pedig a korai halálozás vagy a szívbetegség okozta halálozás alacsonyabb kockázatával volt összefüggésben.

Egy harmadik vizsgálatban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében nem találtak összefüggést a kávéfogyasztás szintje és a ritmuszavar kialakulása között.

A ritmuszavarral küzdő felnőttek közül a kávéfogyasztás – különösen a napi egy csésze kávé – a korai halálozás kisebb kockázatával járt együtt.

Összességében tehát elmondható, hogy a mértékletes kávéfogyasztás biztonságos, és része lehet a szívbetegségben szenvedők egészséges étrendjének

– hangsúlyozta a kutatás vezetője. 

Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy nem lehet önmagában a kávé a hosszú élet titka. Oda kell figyelnünk az egészségünkre, a helyes étkezésre, a rendszeres testmozgásra és a dohányzás mellőzésére.

A kutatást az Egyesült Államokban egy kardiológiai kongresszuson mutatják be április 2-3-án.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.