Húszezer néptáncos harminc helyszínen a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztiválon

Kárpát-medence-szerte harminc helyszínen egy időben, csaknem húszezer néptáncos, népzenész és kézműves közreműködésével rendezik meg az első Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivált június 11-én.

Forrás: MTI2022. 05. 28. 20:02
null
Miskolc, 2022. április 21. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hûtlen feleség címû táncmûve a Bartók Tavasz Nemzetközi Mûvészeti Hetek megnyitóján a Miskolci Nemzeti Színházban 2022. április 21-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor-program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát – áll a szervezők tájékoztatójában.

A harminc helyszínen, egy időben, azonos programelemekkel megvalósuló nagyszabású rendezvény ingyenesen látogatható.

A különböző helyszíneken azonos időpontban, sok ezer népviseletbe öltözött néptáncos részvételével tartanak istentisztelet. Ezt követi a templom előtti tánc, majd a néptáncosok, népzenészek felvonulása és a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.

A közös programokat követően délután helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanításokkal, népzenei és kézműves-bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódik a fesztivál.

Az eseményt a Martin György Néptáncszövetség az országos népművészeti szövetségekkel, valamint a határon túli magyar népművészeti szervezetekkel együttműködésben szervezi meg.

Borítókép: Illusztráció. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című táncműve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek megnyitóján a Miskolci Nemzeti Színházban 2022. április 21-én. (Fotó: MTI/Vajda János)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.