időjárás 16°C Apollónia 2022. július 7.
logo

A Rockenbauer Pál-emlékdíjat és a Kék Bolygó Alapítvány fődíját is elvitte Török Zoltán

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.28. 19:00 2022.05.30. 13:36
A Rockenbauer Pál-emlékdíjat és a Kék Bolygó Alapítvány fődíját is elvitte Török Zoltán

Török Zoltán Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotása nyerte a 8. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál fődíját. A mustrán, amelynek elismeréseit szombaton adták át a gödöllői királyi kastélyban, két szekcióban csaknem 1400 film versenyzett egymással.

A Kék Bolygó Alapítvány fődíját a mozikban is nagy sikerrel játszott Vadlovak – Hortobágyi mese című egész estés film kapta. Ezzel elnyerte a trófeával járó másfél millió forint pénzdíjat is. 

A nemzetközi szekcióban az egész estés természetfilm kategória első helyezettje Angus MacInnes és Révész Bálint Uprooted – The Olympic Tribe című dokumentumfilmje lett.

A rövid természetfilmek versenyében a zimbabwei Joanna Craig és Buck O’Donoghue Gonarezhou, az orrszarvúak visszatérése (Gonarezhou, Return of the Rhino) című filmje nyert.

A rajz- és animációs filmek közül Ana Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham Miért fontos a biológiai sokféleség? (Why is Biodiversity Important) című, David Attenborough közreműködésével készült skót rajzfilmet jutalmazta a zsűri.

 

A Kárpát-medence természeti értékei szekció részeként a természetfilmek közül Dan Dinu Vad Románia (Wild Romania) című alkotása, a rövid természetfilmek közül Drexler Szilárd és Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című, valamint Kriska György és Kriska Ferenc A dunavirágrejtély című munkája lett a legjobb. A Third Eye kategóriában Csolbár Ferenc Alpár Tavasz a siketfajdoknál című alkotását díjazta a zsűri.

A National Geographic hazai kiadásának különdíját Ran Levy Yamamori Zavaros vizek megfékezése (Briding Trouble Waters) című alkotása és a Bicajra fel! című munka nyerte el.

Az M5 csatorna különdíját Molnár Attila Dávid vehette át a Folyómentő teherautó című filmért. A fesztivál szervezőinek különdíját a Történetek rólad és rólam (Stories for You and I) című film kapta. A zsűri különdíját A Gangesz szelleme (The Spirit Of Ganga) című indiai film stábja nyerte el.

A Rockenbauer Pál-emlékdíjat Török Zoltán vehette át. Az alkotó Vadlovak – Hortobágyi mese című egész estés díjnyertes filmjét vasárnap este, a fesztivál kertmozijában a rendezvénysorozat záró aktusaként láthatja a közönség.

Borítókép: Jelenet a díjnyertes filmből (Forrás: Mozinet)

Főszerepben a természet

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a természet- és környezetvédelmi filmszemlét és fesztivált.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.