időjárás 28°C Ottó 2022. július 2.
logo

Főszerepben a természet

Bényei Adrienn
2022.05.27. 19:00
Főszerepben a természet

Világjárókkal, kutatókkal, messziről jött természetfilmesekkel találkozhatnak a látogatók a ma kezdődő és vasárnapig tartó VIII. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, a Gödöllői Királyi Kastélyban. Több mint száz természetfilm, környezettudatos életmódot bemutató előadások sora, neves tudósok, kézműves-foglalkozások, gyerekprogramok és megannyi élmény várja a természet- és a környezetvédelem iránt érdeklődőket a hétvégén.

Simon-Tábori Éva, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál főszervezője érdeklődésünkre elmondta, hogy idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmszemlét és a hozzá kapcsolódó fesztivált. – Két filmszemléről beszélünk – avatott be a főszervező. 

– Az egyik a nemzetközi grémiumot vonzza a természetfilm-stúdiók, természetfilm-alkotók körében. A másik kifejezetten a Kárpát-medence kincseire fókuszálva a régiós alkotásokat várta

– mondta.

Idén 106 országból kaptak pályázatokat, mintegy 1400 alkotás érkezett, ebből válogatott a zsűri. Mindkét filmszemlének külön zsűrije van, a nemzetközi filmszemléhez nemzetközi zsűri tartozik. Az idei évnek Olaszország a díszvendége, ezért van egy olasz zsűritag, aki el is látogat az ünnepélyes díjátadóra. 

Három napon keresztül négy helyszínen vetítenek több mint száz természetfilmet, és ezek mellett lesz egy olasz szekció: 14 olasz filmet választottak ki szemlézésre, ezeket itt meg is lehet tekinteni. 

– A filmeket szemlézésre úgy választottuk ki, hogy melyek azok, amelyek a legszélesebb palettán tudják megmutatni a természetfilmes alkotásokat – sorolta Simon-Tábori Éva. – Ezek lehetnek klasszikus, utazó, oknyomozó filmek, animációk. Az idei év egyik filmszemlés újdonsága, hogy indítottunk egy amatőr kategóriát a Kárpát-medence kincsein belül. Nagyon sokan nyújtottak be pályaművet ennek keretében. Az idei évben a fesztivál is sokat változott, kifejezetten tematikus lett, a természetvédelemre és környezettudatosságra fókuszálunk. Sok gyerekprogram lesz ebben a témakörben. Lesz filmkészítő workshop, készítenek például hulladékból művészeti alkotásokat – sorolta.

 

A rendhagyó esemény filmes mustráján az idén nemcsak hihetetlen látványvilágú mozgóképek lesznek láthatók, a neves alkotók közül is jó néhányan ellátogatnak a filmszemlére. Jelen lesz Anna Stefaniak és Ignatz Johnson-Higham rendezők Skóciából, a David Attenborough közreműködésével készült Miért fontos a biológiai sokféleség című animáció készítői. Itt lesznek a Vad Románia alkotói: Dinu Daniel rendező és Matei Truta producer. A távoli Zimbabwéből érkezik Joanna Craig és Michael O’Donoghue, akik ott forgatták Gonarezhou, az orrszarvú visszatérése címmel munkájukat. Jelen lesznek a mára világhírű magyar természetfilm képviselői is, a Közlegények – A kárókatona per rendezője Szendőfi Balázs, vagy a 10 Nemzeti Park sorozatot készítő Filmdzsungel Stúdió alkotói.

Simon-Tábori Éva hozzátette, hogy a természetfilmeket nézve megfogalmazódott bennük a stábbal, hogy van egy határozott érzelmi reakció, amit kiváltanak ezek a filmek. Vagy csodálatot, vagy elborzadást, esetleg ámulatot. 

Úgy érzi, ez is feladata a filmeseknek, hogy úgy hívják fel a figyelmet a környezettudatosságra, hogy az érzelmi reakciók révén tényleg megtörténjen a szemléletváltás, ami hozzásegít bennünket, hogy tudatosabban éljünk a hétköznapokban.

A nemzetközi és a Kárpát-medencei szekciók két zsűrije szombat délután ismerteti döntéseit. Az ezt követő filmes gálán, a fődíjat a fesztivált életre hívó Kék Bolygó Alapítvány adományozza és további nyolc különdíjat adnak át. A díjátadók között lesz Juhász Árpád ismert geológus és tv személyiség, Szalay Péter Balázs Béla-díjas rendező, Széll Antal természetfilmes, Salvo Manzone rendező, a zsűri olasz tagja, Szabados Tamás operatőr, aki a Rockenbauer Pál különdíjat adja át, valamint ifj. Vitray Tamás, a Nat Geo hazai kiadásának főszerkesztője.

Mekkora egy pingvin?

Szabados évtizedeken át meghatározta a magyar természetfilmgyártás világát.

 

A filmversenyek mellett a Kék Bolygó Alapítvány szervezésében, az NFI támogatásával megvalósuló rendezvény ma iskolásoknak szervezett edukációs tartalommal indul. Vetítések, érzékenyítő feladatok és a gödöllői kastélymúzeum nívódíjas pedagógiai programjaként, izgalmas kalandjáték várja a fiatalokat. Szombaton és vasárnap a család minden tagja találhat magának izgalmas programot: filmek négy helyszínen, népi játszóház, múzeumi- és művészeti kiállítások a természetvédelem és a fenntarthatóság jegyében, gyerek- és felnőtt koncertek, kertmozi a csillagok alatt. Népszerű tudományos előadások és workshopok is várják az érdeklődőket.

Fellép többek között az Alma együttes, Szalóky Ági, Radics Gigi, a Dirty Slippers, Szakács Sziszi és Hadas Alfréd. Előadást tart Ürge-Vorsatz Diána és ifj. Vitray Tamás, bemutatja kedves rókáját Radisics Milán természetfotós. 

Házi kedvencek tartásához ad majd fontos tanácsokat dr. Vetter Szilvia állatvédelmi jogi kutató. Látható lesz Szilágyi Zsolt természetbúvár digitális rovargyűjteménye és Trash Art-alkotásokat lehet készíteni a helyszínen. Bemutatót tart a Felelős Gasztrohős és számos környezettudatos művész, többek között Eke Angéla és Döbrösi Laura. Interaktív programokkal lesz jelen a kétnapos natura ünnepen a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Madártani Intézet és Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is. Aki szuvenírekre vágyik, biztosan talál magának vásárfiát a népi iparművészek, vagy az UPSZ különleges tárgyai között, a felfrissülésre vágyó fesztiválozók pedig számos jóféle étket és innivalót találnak az alter- és a hagyományőrző konyhákban.

A rendező és a szervezők az ingyenesen látogatható fesztivált ajánlják mindazoknak, akik kicsit jövőbe szeretnének látni, azoknak, akik tennének is az egészséges környezetért. No meg mindazoknak, akik egyszerűen csak egy jó hétvégét akarnak maguknak egy gyönyörű környezetben és baráti közösségben.

Borítókép: Jelenet a Közlegények – A kárókatona per című filmből (Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.