Kiderült melyik napszakban a leghatékonyabb az edzés

A testmozgás bármikor jót tesz, egy friss tanulmány szerint azonban a nők és a férfiak esetében eltérő lehet a legoptimálisabb eredményt biztosító napszak.

Forrás: Hirado.hu2022. 06. 02. 14:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők megállapították, hogy a nők több testzsírt égetnek el a reggeli edzés során, míg a férfiaknál az esti órákban végzett testmozgás számít többetírja a BBC az amerikai tanulmány alapján, amit a Frontiers Media tudományos folyóiratok kiadója publikált.

A hormonok, a biológiai óra és az alvás-ébrenlét ciklusok közötti különbségek mind-mind szerepet játszanak abban, hogy mikor a leghatékonyabb az edzés.

A kutatás során harminc férfit és huszonhat nőt figyeltek meg 12 héten át. Minden résztvevő 25 és 55 év közötti, és aktív, egészséges életmódot folytat. A vizsgált időszak alatt egy változatos fitneszprogramot kellett követni, ami tartalmazott nyújtást, sprint- és állóképességi edzést is, emellett speciális étrendet kellett követni.

A kutatók a vizsgálat elején és végén mindenkinek megvizsgálták a hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét, továbbá a vizsgálat során pedig rendszeresen mérték a résztvevők vérnyomását és testzsírját.

A 12 hetes kísérlet végére minden résztvevőnek javult az általános egészségi állapota és a teljesítménye, függetlenül attól, hogy melyik napszakban edzett.

„A legmegfelelőbb időpont a testmozgásra az, amikor a leghatékonyabbnak érezzük magunkat úgy, hogy a napi rutinunkba is kényelmesen be tudjuk illeszteni a testmozgást” – mondta Paul Arciero professzor, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy a számunkra legkényelmesebb időponton túl érdemes több tényezőt is figyelembe venni.

A professzor szerint az eredmények alapján azoknak a nőknek, akik a köldök körüli zsírszöveteket és a vérnyomásukat szeretnék csökkenteni, célszerű a reggeli testmozgásra törekedniük.

Ugyanakkor azoknak a nőknek, akik a felsőtestük izmait fejlesztenék, valamint az általános hangulatukat és táplálkozásukat próbálják javítani, érdemes esti testmozgást végezniük.

A vizsgálatban részt vevő férfiak kevésbé voltak érzékenyek a napszakra, amikor edzettek, reggel és este javult az erejük.

Azoknak a férfiaknak az esti testmozgás javasolt, akiknek a szív egészségének fenntartása, az anyagcsere és az érzelmi jólét javítása a céljuk

– mondta Arciero.

A professzor hozzátette, hogy arra nem találtak pontos választ, hogy a férfiak és a nők reakciója a testmozgás időzítésére miért volt ennyire eltérő. A szakemberek azt feltételezik, hogy a nők azért égethetnek több testzsírt reggel, mert nagyobb valószínűséggel van felesleges hasi zsírjuk, de a szervezet belső ritmusa is szerepet játszhat a különbségekben.

A vizsgálatban egészséges testsúlyú embereket vizsgáltak, de a kutatók szerint a program túlsúlyos vagy elhízott embereknél is működhet.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.