Csökkentheti a sör a demencia kockázatát?

Egy tanulmány szerint napi két korsó sör több mint harmadával csökkenti a demencia kockázatát – írja a Híradó.hu.

Forrás: Hirado.hu2022. 09. 30. 11:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők 25 ezer, 60 év feletti ember alkoholfogyasztási szokásait elemezve megállapították, hogy az agysorvadásos betegség kialakulásának legnagyobb kockázata a leszokóknál áll fenn – közölte a The Sun.

Ehhez képest a napi egy és két italt fogyasztók között a betegség kockázata 38 százalékkal csökkent. A tudósok azt állítják, hogy az alkohol védheti a szívet, amely segít csökkenteni a demencia kockázatát.

Egy másik elmélet szerint csökkenti az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó mérgező fehérjék felhalmozódását.

Louise Mewton, az ausztráliai Új-dél-walesi Egyetem kutatója az Addiction (Függőség) című folyóiratban írta: 

„A napi 40 gramm alkohol elfogyasztása – 1,5 deciliter whisky, 1,5 üveg sör, 4 deciliter bor – alacsonyabb demenciakockázattal járt együtt az élethosszig tartó önmegtartóztatáshoz képest”.

Nagy-Britanniában alig három éven belül egymillió ember fog demenciával élni.

Annak ellenére, hogy a demencia az Egyesült Királyság legtöbb áldozatot követelő betegsége, még mindig nincs hatékony kezelés a gyógyítására.

Sara Imarisio, az Alzheimer’s Research UK kutatási vezetője elmondta: „Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akik soha nem fogyasztottak alkoholt, nagyobb volt az esélye a demencia kialakulásának, mint azoknál, akik igen. Ezek az eredmények összhangban vannak a témával kapcsolatos korábbi kutatásokkal, amelyek szintén azt mutatják, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, valamint a nem ivás is összefügghet a demencia magasabb kockázatával.”

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.