Mérgező lehet a legnépszerűbb konyhai eszköz?

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a főzőeszközökkel való érintkezés után rengeteg apró műanyagrészecske kerülhet az ételeinkbe – írja a Science Alert.

Forrás: Origo.hu2022. 11. 11. 20:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A teflonnal bevont tapadásmentes edények és serpenyők használatuk és mosogatásuk során fokozatosan elveszítik bevonatukat, ami problémát jelenthet az ételek elkészítésekor. Nehéz azonban megállapítani, hogy mennyi műanyag szabadul fel – írja az Origo.hu.

Az új kutatás a mikro- és a nanoműanyagokat vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy idővel jelentős mennyiségű műanyagdarab kerülhet szervezetünkbe a sütés-főzés után.

Ez erős figyelmeztetés, hogy óvatosan kell megválasztanunk és használnunk a főzőedényeket, ha el akarjuk kerülni az élelmiszerek szennyeződését

 – mondja Youhong Tang, az ausztráliai Flinders Egyetem gépész- és anyagmérnöke.

Hogy felmérjék a kockázatot, a kutatócsoport teflonbevonatú edényeket vágott apró darabokra, majd a főzési folyamat szimulálása során különböző anyagokból készült tárgyakat érintettek a főzőedényekhez meghatározott ideig.

A számok szerint egy sérült bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során; az eredmény 30 másodperces főzési időn alapul.

Aggodalomra ad okot, hogy a teflon (vagy politetrafluor-etilén) az úgynevezett „örökkévaló vegyi anyagok” családjába tartozik, azaz olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek tartósan megmaradnak a környezetben. A per- és polifluor-alkil anyagokat (PFAS) már számos egészségügyi problémával hozták összefüggésbe. Emiatt érthető, miért aggódnak most a szakemberek.

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek. Azt mindenesetre megjegyzik, hogy egy bizonyos idő elteltével érdemes lenne megszabadulni a főzőedényektől és a serpenyőktől, vagy a gyártóknak ellenállóbb teflonbevonattal kellene ellátniuk termékeiket.

A kutatócsoport azt is elismerte, hogy a mikroszkopikus méretű műanyagok mérése és értékelése nehézkes, így mindenképpen fejleszteni kell az alkalmazott módszereket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.