időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Mérgező lehet a legnépszerűbb konyhai eszköz?

Forrás: Origo.hu
2022.11.11. 20:02 2022.11.12. 16:04
Mérgező lehet a legnépszerűbb konyhai eszköz?

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a főzőeszközökkel való érintkezés után rengeteg apró műanyagrészecske kerülhet az ételeinkbe – írja a Science Alert.

A teflonnal bevont tapadásmentes edények és serpenyők használatuk és mosogatásuk során fokozatosan elveszítik bevonatukat, ami problémát jelenthet az ételek elkészítésekor. Nehéz azonban megállapítani, hogy mennyi műanyag szabadul fel – írja az Origo.hu.

Az új kutatás a mikro- és a nanoműanyagokat vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy idővel jelentős mennyiségű műanyagdarab kerülhet szervezetünkbe a sütés-főzés után.

Ez erős figyelmeztetés, hogy óvatosan kell megválasztanunk és használnunk a főzőedényeket, ha el akarjuk kerülni az élelmiszerek szennyeződését

 – mondja Youhong Tang, az ausztráliai Flinders Egyetem gépész- és anyagmérnöke.

Szabadulás az alkohol rabságából

Összetörve, maguk alatt, félve és reszketve érkeznek az alkoholisták, a gyógyító alkalmakon azonban megtapasztalják: szerető Istenünk van.

Hogy felmérjék a kockázatot, a kutatócsoport teflonbevonatú edényeket vágott apró darabokra, majd a főzési folyamat szimulálása során különböző anyagokból készült tárgyakat érintettek a főzőedényekhez meghatározott ideig.

A számok szerint egy sérült bevonat akár 2,3 millió apró részecske felszabadulását is okozhatja az ételkészítés során; az eredmény 30 másodperces főzési időn alapul.

Aggodalomra ad okot, hogy a teflon (vagy politetrafluor-etilén) az úgynevezett „örökkévaló vegyi anyagok” családjába tartozik, azaz olyan vegyi anyagokról van szó, amelyek tartósan megmaradnak a környezetben. A per- és polifluor-alkil anyagokat (PFAS) már számos egészségügyi problémával hozták összefüggésbe. Emiatt érthető, miért aggódnak most a szakemberek.

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek. Azt mindenesetre megjegyzik, hogy egy bizonyos idő elteltével érdemes lenne megszabadulni a főzőedényektől és a serpenyőktől, vagy a gyártóknak ellenállóbb teflonbevonattal kellene ellátniuk termékeiket.

A kutatócsoport azt is elismerte, hogy a mikroszkopikus méretű műanyagok mérése és értékelése nehézkes, így mindenképpen fejleszteni kell az alkalmazott módszereket.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.