Balkán Fanatik és szilvalekváros kolbász

A közelgő disznótoros szezonra való tekintettel a hurka, a kolbász és az újbor a főszereplői a 4. Kézműves Magyar Ízek Vásárának.

tt
2012. 11. 16. 12:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A látogatók több mint száz különböző ízű hurkát, kolbászt, szalámit és 30-féle újbort kóstolhatnak végig november 16. és 18. között. A kínálatban olyan különlegességek is szerepelnek, mint a rozmaringgal ízesített országkolbász – amelyet fehérboros magvas birsalmamustárral és mákos cipóval tálalnak –, az aszalt szilvával töltött véres hurka, a kukoricadarával készített bácskai májas hurka vagy a kacsa- illetve libakolbászok.

Balkán Fanatik és szilvalekváros kolbász

A vásáron 120 magyar termelő által előállított mintegy ötezer íz kóstolható meg. Eddig ismeretlen különlegességek is megjelennek, például a kalocsai paprikás csokoládé, a szilvalekváros kolbász és a Rákóczi túrós lepény, amelyet 75 éve készítettek el először. A vendégeket színpadi fellépések is szórakoztatják. Fellép az Alma, a Kolompos és a Balkán Fanatik. A programok között szerepel csokimikulás-készítés, mézpergetés, télifagyi-készítés és különböző szakmai beszélgetések, díjátadók is.

Egy tonna élelmiszer az éhezőknek

A szervezők idén új célt is kitűztek maguk elé: egy tonna élelmiszerrel segítenek az éhező gyerekeken. Még a vásár előtt levágták az ország legnagyobb mangalicáját, amelyből Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó segítségével 200 kilogramm kolbászt készítettek. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhat bármilyen alapélelmiszert.

A péntek délelőtti megnyitón az elkészült 200 kilogramm kolbászt hivatalosan is átadják a támogatott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a HEGYEM (Harcművészek az Egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft.-nek. Az állatot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ajánlotta fel.

A gasztronómiai vásárra belépőt vásárolók jegyük mellé kóstolót kapnak: megkóstolhatják az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint az ajándék kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.