A látogatók több mint száz különböző ízű hurkát, kolbászt, szalámit és 30-féle újbort kóstolhatnak végig november 16. és 18. között. A kínálatban olyan különlegességek is szerepelnek, mint a rozmaringgal ízesített országkolbász – amelyet fehérboros magvas birsalmamustárral és mákos cipóval tálalnak –, az aszalt szilvával töltött véres hurka, a kukoricadarával készített bácskai májas hurka vagy a kacsa- illetve libakolbászok.
Balkán Fanatik és szilvalekváros kolbász
A vásáron 120 magyar termelő által előállított mintegy ötezer íz kóstolható meg. Eddig ismeretlen különlegességek is megjelennek, például a kalocsai paprikás csokoládé, a szilvalekváros kolbász és a Rákóczi túrós lepény, amelyet 75 éve készítettek el először. A vendégeket színpadi fellépések is szórakoztatják. Fellép az Alma, a Kolompos és a Balkán Fanatik. A programok között szerepel csokimikulás-készítés, mézpergetés, télifagyi-készítés és különböző szakmai beszélgetések, díjátadók is.
Egy tonna élelmiszer az éhezőknek
A szervezők idén új célt is kitűztek maguk elé: egy tonna élelmiszerrel segítenek az éhező gyerekeken. Még a vásár előtt levágták az ország legnagyobb mangalicáját, amelyből Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó segítségével 200 kilogramm kolbászt készítettek. Ehhez a mennyiséghez a vásáron kijelölt helyeken bárki hozzáadhat bármilyen alapélelmiszert.
A péntek délelőtti megnyitón az elkészült 200 kilogramm kolbászt hivatalosan is átadják a támogatott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak és a HEGYEM (Harcművészek az Egészséges Gyermekekért) Nonprofit Kft.-nek. Az állatot a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete ajánlotta fel.
A gasztronómiai vásárra belépőt vásárolók jegyük mellé kóstolót kapnak: megkóstolhatják az idei szőlőtermés első hírnökét, a 2012-es újbort, valamint az ajándék kolbász vagy hurka üdvözlőfalatot.