Ezután is hagyományos recept szerint készülhet a mics

Az Európai Unió jóváhagyta: a tradicionális termék készülhet hagyományos recept szerint.

UDM
2014. 03. 11. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román média keddi jelentése szerint az Európai Bizottság Élelmiszerlánc- és Állategészségügyi Állandó Bizottsága (SCFCAH) elfogadta, hogy a roston sült román hagyományos termék elkészítéséhez ezentúl is lehet használni szódabikarbónát és a kármint.

Korábban úgy nézett ki, hogy Brüsszel nem tesz kivételt a románok kedvéért, ezért Romániában valóságos pánik tört ki. A mics a román konyha darált marha- és  birkahúskeverékből készült, fűszeres rostonsült-különlegessége.

Romániában meglehetősen népszerűek a piknikezések, ebből az alkalomból a románok zöme a flekken mellett általában micset süt. A húsféle már előre ledarált, kolbász alakúra gömbölyített, fagyasztott formában is kapható, és a vendéglők étlapjáról sem hiányzik általában a roston sült ínyencség.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság agrárbiztosa – aki román állampolgár – elégedettséggel vette tudomásul, hogy sikerült rendezni ezt a kérdést, és kiemelte: a döntés azért fontos, mert így Románia továbbra is exportálhatja a hagyományos recept szerint készített ételt.

Ellenkező esetben Románia már nem szállíthatott volna külföldre szódabikarbónát és kármint tartalmazó darált húst. A brüsszeli döntés szerint a két élelmiszeradalék csak a micsben használható, az engedély nem vonatkozik más termékekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.