A kezdeményezés lehetőség arra, hogy a méhészek sikeresebbek legyenek, a fogyasztók pedig megismerjék őket, valamint a kiváló minőségű mecseki mézeket – olvasható a szervezőknek az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.
Kitértek rá: a 900 baranyai méhészből eddig 50 csatlakozott az önkéntes részvételen alapuló programhoz, melynek révén egységes fellépést és kínálatot szeretnének biztosítani a régió turisztikai piacán, fejlesztenék a méhészek marketing- és szaktudását, továbbá különleges helyi márkát hoznának létre Mecseki minőségi méz néven.
Hogyan ismerhető fel az eredeti méz?
Veszélyes mézet akar lenyomni a torkunkon az unió
Veszélybe került a magyar méz és az akácerdő
Ennek érdekében szemléltető és oktató plakátsorozatok, névjegyek, mézes mesekönyvek, kifestők, mézeskörút-térkép, mézről szóló tájékoztató füzet készül, továbbá összeállítják és elfogadják a méhészetikai kódexet. A címkék és csomagolóanyagok tervezésére pályázatot hirdetnek, vetélkedőt szerveznek a méh, a méz és az ember témakörben, mézlovagrendet alapítanak és egyebek mellett megjelennek több kulturális, turisztikai fesztiválon is.
A szervezők utaltak rá, hogy bár a méz és más méhészeti termékek fogyasztása rendkívül egészséges, a hazai mézfogyasztás alacsony, személyenként mindössze 60-80 dekagramm évente.
Magyarországon a méz a legnagyobb mennyiségben nem helyi termékként, hanem a termelőktől felvásárolva és összeöntve hordós kiszerelésben, több áttételen keresztül kerül a hazai vagy külföldi piacra. A hazai méz 80 százalékát akácméz vagy vegyes virágméz megjelöléssel exportálják – írták.
Hangsúlyozták: a magyar méz ugyan kitűnő minőségű, a méhészkedés pedig sok érdekességet rejt az emberek számára, a méhészek közül kevesen foglalkozik helyi értékesítéssel. Vásárlóik legtöbbször az ismerőseik és a turisták közül kerülnek ki.
A Mecseki mézes körút tagjai abban bíznak, hogy sikerül népszerűsíteniük a mézfogyasztást. Ehhez nem elég kitűnő mézeket előállítaniuk, fontos az is, hogy maguk vállaljanak szerepet fajtamézeik különleges jellemzőinek ismertetésében, fogyasztásuk előnyeinek, valamint alkalmazási lehetőségeik bemutatásában – jegyezték meg.