A dél-amerikai génmódosított organizmust (GMO) tartalmazó méz előtt nyitotta meg a kaput az Európai Parlament (EP), miután arról döntött, hogy a jövőben nem kell feltüntetni a méz csomagolásán, tartalmaz-e génmódosított organizmust – mondta el az mno.hu-nak dr. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.
Mint arról az mno.hu is beszámolt: az uniós jog eddig nem rendezte egyértelműen, hogy a virágport minek kell tekinteni a mézben: alkotóelemnek vagy összetevőnek. Az Európai Bíróság egy 2011-es ítéletében összetevőnek minősítette, ám az Európai Bizottság által javasolt – és az EP által most elfogadott – pontosítás értelmében a pollen a méz természetes alkotóeleme, és nem külön összetevő. Ha külön összetevő lenne, akkor a csomagoláson is fel kellene tüntetni, így viszont nem, csak abban az esetben, ha a méz pollentartalma meghaladja a 0,9 százalékot. Ez azt jelenti, hogy egy kiló mézben 0,9 dekagramm GMO-s virágpor is lehet, ez azonban irreális, annyi virágpor ugyanis sosem lesz benne – hangsúlyozta az Országos Méhészeti Egyesület elnöke.
A magyar méhészek feje nem csak az Európai Parlament mostani döntése miatt fáj. Mint arról az mno.hu részletesen beszámolt, a „sivár vidék hűséges fáját”, a magyar méhészek kenyéradóját, az akácot is uniós támadások érik. A témáról itt olvashat bővebben.
Mint Mészáros kiemelte: az EP súlyos mértékben elhibázott döntést hozott, ugyanis a virágpor nem alkotóelem, csak technikai folyamat – a méz méhektől való elvétele (pergetés) – közben kerül a mézbe – hangsúlyozta dr. Mészáros. Az unió ezzel a döntéssel megnyitotta a kaput a silányabb minőségű, GMO-t tartalmazó és jóval olcsóbb méz előtt, ez viszont átrendezheti nemcsak az uniós, de a magyar piacot is. Bár a kiváló minőségű magyar méz versenyképes, Olaszországtól Franciaországon át az Egyesült Királyságig rengeteg helyen fogyasztják, mégis beláthatatlan, hogy az EP döntése következtében mennyire változnak meg a fogyasztói szokások, és mennyire kerül veszélybe a szakágazat – mondta az elnök.