A csillámpala lelki társa és a mosolygós borászhölgyek

Egy soproni kirándulás alkalmával mindenképpen be kell térni néhány helyi borászatba is.

Pósa Árpád
2014. 11. 28. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soproni borvidék különlegességét a jellegzetes talaj, az Alpok utolsó lankáinak egyedi klímája és a dűlők egy részénél a Fertő tó áldásos hatása adja. Manapság főleg a vörösborról, ezen belül is a kékfrankosról ismerjük a régiót, amely hajdan a fehérborok hazája volt. Éppen ezért bátran kóstoljunk mindenféle bort, zamatos, édes késői szüreteket is, mert a helyi bortermelők kiválóan értenek ezekhez is.

 

Egy soproni gasztrotúra – a poncichter ételek megismerése mellett – elmaradhatatlan állomása Fertőrákoson Ráspi. A borok és a finom ételek elkötelezett hívei csak így ismerik Horváth Józsefet, aki eredendően séf, de jó ideje egyedülálló borokat is kínál. „Én nem tudok bort készíteni – kezdi a beszélgetést, de várok, mert ismerem már, tudom, hogy jön valamilyen kanyar. – Istennel készítjük a bort. Ő adja a csillámpalában gazdag talajt, nem bántom az általa már 50-100 éve gondozott öreg tőkéket. Olyan időjárást ad, amilyen sikerül. Nekem csak arra kell vigyáznom, hogy ne kerüljön vegyszer a szőlőre vagy adalék a borba. Az idei időjárás a vargányának jobban kedvezett, mint a szőlőnek. Napi három-négy kosárral szedtünk, a szőlőnek viszont a 90 százaléka odalett. Ami megmaradt, az szép bort ad, de inkább nem panaszkodom. Majd jövőre jobb lesz ”

 

Kóstolgatjuk a borokat, közben megváltjuk a világot. Tündér 2012 (furmint 50%, leányka 40%, zöldveltelini 10%), Kopár 2011 (kékfrankos 80%, zweigelt és cabernet sauvignon), Kékfrankos 2011, Gneisz 2011 (kékfrankos; a szó metamorf kőzetet jelent, amelynek fontos összetevője a csillámpala, lásd: Soproni gneisz formáció). „A világ legjobb borai a dűlőt tükrözik, a harmóniát keresik. Olyan ez, mint a zenében vagy a festészetben, ahol természetes, csak a borok esetében kevésbé ismert és még kevésbé elfogadott. Egy igazán jó bort megkóstolva feláll a szőr az ember karján, mint egy remek koncerten vagy egy kiváló műalkotást nézegetve” – mondja mosolyogva Ráspi, vélhetően látja az arcunkon a reakciót. Szerencsére hosszú ujjú ing van rajtam.

 

A borok révén szépen lassan haladunk nemcsak a fehérektől a vörösek és a könnyedebbektől a testesebbek felé, hanem a világos csillámpalától a mészkőn és az agyagon át a sötétebb csillámpaláig. Minden korty gazdagon viseli a fajta és a talaj jegyeit. A koncentráltság végett érdemes korábban kinyitni, akár másnap is kóstolni, mert az ilyen boroknak idő kell, hogy ki tudjanak nyílni. Akkor a legszebbek.

A Pneiszl borászatban két ifjú, mosolygós hölgy, Katrin és Birgit fogad bennünket. A pincészet vörösei már szigorú rendben várnak az asztalon, egy 1,5 literes magnum palack mintegy mellékesen, oldalt. A címkéje színes, mint egy mesekönyv illusztrációja. Az előtérben két lobogó hajú vörös tündér, oldalt egy fekete, kalapos férfi. A felhőként kavargó hajkoronák mintha ismerős formát mutatnának. „Igen, ez Magyarország – mondja nevetve Katrin, amikor rákérdezek. – Hogy miért? A Pfneiszl család Kiskunhalas mellől származik, majd Sopronba költöztek, végül Trianon Burgenlandban felejtette őket. Mi ketten visszajöttünk. Édesapánk – aki a két fivérével a határ másik oldalán, Locsmándon (Lutzmannsburg) borászkodik – a régi családi szőlőket akarta visszavásárolni, de ez szerencsére nem sikerült neki. Így most egy 5 hektáros és egy 8 hektáros egybefüggő szőlőnk van, ez az adottság pedig lehetővé teszi, hogy bioborokat készítsünk” – meséli Katrin, aki szemmel láthatóan a szavak embere, nem véletlenül beszél hibátlanul magyarul, Sopronba járt iskolába. Birgit borásznak tanult Ausztriában, majd a fél világot bejárta szakmai tapasztalatokat gyűjtögetve. Egyik boruk ennek emlékét viseli.

 

Mesebéli a hangulat, mesélnek a borok nevei is. A már említett magnum palackon Mesés vidék a név, azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. A Távoli világ (amúgy 2011-es küvé) Birgit kalandozásait örökítette meg, a borvidéken nem hagyományos shiraz (Ausztrália), malbec (Argentína), carmenére (Chile), zinfandel (Kalifornia) és sangiovese (Olaszország) szőlőfajták borainak házasításával készült. A 2012-es Cabernet Sauvignon fantázianeve Hugó a nyomunkban, ami egy kecskére utal, aki a szőlőben dolgozó Katrin és Birgit mellé szegődött, majd eljuttatták egy kecskefarmra, és ott időnként meg is látogatják. A 2011-es Cabernet sauvignon a Köszönet nevet kapta, ekkor lettek a fiatal borászokat tömörítő szervezet, a Junibor tagjai. A Fertő tó feletti köd ihlette már őket Deep Purple-dalra, a Smoke on the water is szerepel címkén, amint 2007-ben James Bond, azaz a 007-is megjelent. Sokat mond a Jégkorszak is (Impression Range cuvée 2009, cabernet sauvignon, merlot, kékfrankos), mert a nyári jégeső komoly kárt tett a szőlőben, de annyira azért nem, hogy ne lehessen egy pompás bort elkészíteni.

Kiegyensúlyozott borsor, egy irányba mutat. A fajtajellegek hangsúlyosak, amit más bioborok esetében nem mindig sikerült megtapasztalnom. Közös jellemző, hogy bársonyosak, az új hordók használatánál a fa aromája nem túl hangsúlyos, viszont kiválóan fűszerezi a bort. Szakértő kezekre utal minden korty. „Édesapánkkal sok vitánk van a számtalan közös, családi kóstolás alkalmával – mondják erre a hölgyek –, de végül azért meggyőzzük, hogy a saját elképzelésünk szerint dolgozzunk.”

 

Minden bor viseli egyben a készítője jellemét is. Ha egyszerre kellene jellemezni Katrin és Birgit borait, akkor azt mondanám, hogy ugyanolyan barátságosak és sugározva mosolyognak, mint ők ketten. Őszinte szeretetet nyújtanak, a borok megismerésének és kedvelésének vidáman bejárható útján.

Nem véletlen, hogy honlapjuk első oldalán óriási felirat áll: „Így szeretem az életet!”. És nekik el is hiszem.

A Pfneiszl-borokat kóstolgatva azért ne feledkezzünk meg, hogy ezek a kortyok milyen sok munka, törődés, aggódás és fejtörés során készülnek el. Mert a bornak az az oldala nem olyan könnyű, de nagyon is szerethető.

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.