A soproni borvidék különlegességét a jellegzetes talaj, az Alpok utolsó lankáinak egyedi klímája és a dűlők egy részénél a Fertő tó áldásos hatása adja. Manapság főleg a vörösborról, ezen belül is a kékfrankosról ismerjük a régiót, amely hajdan a fehérborok hazája volt. Éppen ezért bátran kóstoljunk mindenféle bort, zamatos, édes késői szüreteket is, mert a helyi bortermelők kiválóan értenek ezekhez is.
Egy soproni gasztrotúra – a poncichter ételek megismerése mellett – elmaradhatatlan állomása Fertőrákoson Ráspi. A borok és a finom ételek elkötelezett hívei csak így ismerik Horváth Józsefet, aki eredendően séf, de jó ideje egyedülálló borokat is kínál. „Én nem tudok bort készíteni – kezdi a beszélgetést, de várok, mert ismerem már, tudom, hogy jön valamilyen kanyar. – Istennel készítjük a bort. Ő adja a csillámpalában gazdag talajt, nem bántom az általa már 50-100 éve gondozott öreg tőkéket. Olyan időjárást ad, amilyen sikerül. Nekem csak arra kell vigyáznom, hogy ne kerüljön vegyszer a szőlőre vagy adalék a borba. Az idei időjárás a vargányának jobban kedvezett, mint a szőlőnek. Napi három-négy kosárral szedtünk, a szőlőnek viszont a 90 százaléka odalett. Ami megmaradt, az szép bort ad, de inkább nem panaszkodom. Majd jövőre jobb lesz ”
Kóstolgatjuk a borokat, közben megváltjuk a világot. Tündér 2012 (furmint 50%, leányka 40%, zöldveltelini 10%), Kopár 2011 (kékfrankos 80%, zweigelt és cabernet sauvignon), Kékfrankos 2011, Gneisz 2011 (kékfrankos; a szó metamorf kőzetet jelent, amelynek fontos összetevője a csillámpala, lásd: Soproni gneisz formáció). „A világ legjobb borai a dűlőt tükrözik, a harmóniát keresik. Olyan ez, mint a zenében vagy a festészetben, ahol természetes, csak a borok esetében kevésbé ismert és még kevésbé elfogadott. Egy igazán jó bort megkóstolva feláll a szőr az ember karján, mint egy remek koncerten vagy egy kiváló műalkotást nézegetve” – mondja mosolyogva Ráspi, vélhetően látja az arcunkon a reakciót. Szerencsére hosszú ujjú ing van rajtam.
A borok révén szépen lassan haladunk nemcsak a fehérektől a vörösek és a könnyedebbektől a testesebbek felé, hanem a világos csillámpalától a mészkőn és az agyagon át a sötétebb csillámpaláig. Minden korty gazdagon viseli a fajta és a talaj jegyeit. A koncentráltság végett érdemes korábban kinyitni, akár másnap is kóstolni, mert az ilyen boroknak idő kell, hogy ki tudjanak nyílni. Akkor a legszebbek.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!