A főpolgármester-helyettes is drukkolt a Bocuse d’Oron

Népes és lelkes magyar szurkolói csapat buzdítása mellett főzött Széll Tamás.

MTI
2016. 05. 11. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-döntőn húsz csapat versenyez, közülük tízen kedden már elkészítették versenyfogásaikat: egy haltányért dunai kecsege és kaviárjának felhasználásával, illetve egy vadtálat magyar gímszarvasborjúból.

Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia korábbi elnöke az MTI-nek elmondta, a versenyzők elbeszéléséből kiderült: kecsegével nem igazán dolgoztak még. Az ilyen versenyeken általában nyelvhal, rombuszhal vagy hasonló fajták szoktak alapanyagként feltűnni, a kecsege másfajta hús – hangsúlyozta, hozzátéve: „most megmutatjuk azt is, hogy milyen a magyar vad, erre a két alapanyagra igazán büszkék lehetünk”. Bíró értékelése szerint kiváló az idei verseny színvonala, noha olyan tálat, mint amilyet a 2012-es brüsszeli kontinensdöntőben a svéd versenyző készített, most még nem lehetett látni. Nagyon jó volt a hala a norvég és az izlandi versenyzőnek, de egyiküknél a hús már kicsit elcsúszott.

A nagy esélyesek közé idén is a norvég, a svéd, a dán és a francia induló tartozik, jó a finn csapat is, és van egy erős középmezőny, az észtek idén gyengébbnek tűnnek. Széll Tamás jól dolgozik – szólt Bíró Lajos a csapatok munkájáról. Sok új versenyző és tréner (coach) is feltűnt idén, több helyen cserélődött a helyi Bocuse d’Or Akadémia elnöke is – emlékeztetett.

Pohner Ádám séf a Bocuse d’Or 2015-ös világdöntőjén commis-ként segítette a tizenharmadik helyen végzett Molnár Gábort, idén pedig már önállóan is elindult a Bocuse d’Or országos selejtezőjén. A mostani kontinensdöntőn a hústálak tálalásában vesz részt.

Beszámolója szerint a hústálak minősége kedden némileg vegyesnek tűnt, de voltak jó munkák: a legerősebbek talán a finnek és a norvégok voltak. A fiatal séf úgy véli, a magyar alapanyagok nem jelentenek számottevő előnyt Széll Tamás számára, hiszen a többi csapat is ezekkel készül már három hónapja, így volt idejük jól megismerniük a dunai kecsegét és a magyar gímszarvast.

A népes hazai szurkolócsapat buzdítása biztosan hatalmas támogatást jelent Széll Tamásnak, noha a versenyzők ilyenkor természetesen igyekeznek minden, a bokszon kívüli ingert kizárni – mondta el Pohner Ádám. A drukkerek közt ott volt a főpolgármester-helyettes Szalay-Bobrovniczky Alexandra is.

A 444.hu szerint az eseményen Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya is ott volt – ám információink szerint egy, a fotósoktól elzárt területen múlatták az időt.

Sturla Birgisson zsűritag elismerően szólt a magyar szurkolók rendkívül lelkes és hangos buzdításáról, a keddi csapatok közül pedig Izlandot, Norvégiát, Törökországot és Ausztriát emelte ki. Az izlandi séf szerint az északi országok versenysikereihez – az eddigi tizenöt Bocuse d’Or-világdöntőből hetet norvég, svéd vagy dán szakács nyert – hozzájárulhat, hogy „családi alapon” megosztják egymással tapasztalataikat, információikat, figyelik és segítik egymást.

A gasztronómia fontos ügy az északi nemzeteknél, hiszen jól tudják, hogy hozzájárulhat egy ország gazdasági sikerességéhez is. „Ha egy turista azon gondolkodik, melyik országot keresse fel, biztosan megnézi, hol talál jó éttermeket; ahol nem lehet jót enni, oda senki nem utazik szívesen” – mutatott rá Birgisson.

A kontinensdöntő eredményhirdetését szerda este tartják; a közmédia televízió- és rádiócsatornái a nap folyamán többször is jelentkeznek a helyszínről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.