Ismét csúcson a Michelin-csillagos Costes

A Volkswagen-Dining Guide díjazta a Bocuse d’Or séfjeit is.

MNO
2017. 02. 27. 20:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Costes nyerte el a Volkswagen-Dining Guide Az Év Étterme díját – írta meg a Propeller. A Michelin-csillagos étterem az értékelések során 93 pontot kapott, ezzel harmadszorra nyerte el a neves díjat. A zsűri értékelésében kiemelte, a Costes Magyarország egyik legstabilabb konyhája, amely kívül, sőt felette állt a 2016-os évben a Michelin-csillagos magyar éttermekben történt „mozgolódásoknak”. A legígéretesebb étteremnek járó díjat a Babel Budapest kapta. Az Év Szakácsteljesítménye díjat pedig a Bocuse d’Or 2017-es magyar csapata – Széll Tamás, Szulló Szabina, Hamvas Zoltán, Szabó Kevin és Vomberg Frigyes – vehette át.

Az ország tíz legjobb étterme közé a Costes után sorrendben a Babel Budapest, az Onyx, a Borkonyha, a Costes Downtown, az Olimpia, a Salon, a St. Andrea Borbár, az Arany Kaviár és a Mák került.

A Dining Guide Az Év Étterme díja tizenharmadik alkalommal talált gazdára. A szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés a hely hangulatától az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésén át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A zsűri elnöke, az összesen három Michelin-csillagos séf, Giancarlo Perbellini társaival titokban tesztelte a számukra előválogatott húsz éttermet, ezután döntötték el a legjobb tíz sorrendjét. Segítségére volt a tavalyi zsűri elnöke, Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos La Peca étterem tulajdonosa, valamint Fausto Arrighi, a Michelin korábbi igazgatója.

A fine dining éttermek mellett street-food-kategóriában is nyerteseket avattak. Az Év Street Food Díját a Kemencés Pizzéria érdemelte ki. A Év Ifjú Séftehetsége díjat Garai Ádám, az Olimpia séfje vette át. Az Év Innovatív Konyhája díj birtokosa 2017-ben a Mizsei János séf által vezetett Mák étterem konyhája. Az Év Séfje díj Sárközi Ákosnak, a Borkonyha séfjének járt. Az Év Legígéretesebb Konyhája díjat a Babel Budapest kapta, mely éttermet két konyhafőnök, Langer Gábor és Veres István közösen vezet.

A gálával egy időben jelent meg az idei Volkswagen-Dining Guide top 100 étteremkalauz is. A kiadvány a top 100-as rangsor mellett több mint 200 további étteremről és street-food-helyről szolgál információval.

A 2004-ben alapított Dining Guide-díj az egyik legjelentősebb elismerés a magyar vendéglátóiparban. 2005-ben a Fausto’s, 2006-ban a Lou Lou étterem nyerte a fődíjat, majd 2007-ben ismét a Fausto’s étterem kapta az elismerést. 2008-ban a Bock Bisztró, 2010-ben a Chateau Visz, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben az Onyx, 2014-ben pedig a Zona nyerte el Az Év Étterme címet. A Costes korábban kétszer, 2009-ben és 2012-ben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.