Eddig bírták, bezárják az ország egyik legkülönlegesebb éttermét

Vesztésre áll a gasztroforradalom Pécsett, sorra húzzák le a rolót a város minőségi helyei. A legfrissebb áldozat a Zsolnay.

Babos Attila
2017. 11. 11. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pécs jelenlegi egyik legismertebb és legjobb étterme, a Zsolnay Étterem és Kávézó a jövő hét végén bezár, bérlői öt év működés után húzzák le a rolót. A hír pusztán már így is érdekes lenne, ám a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-program egyik legnagyobb dobásának, a Zsolnay Kulturális Negyednek az egyik legfontosabb egysége az említett ház.

Vagyis nemcsak a neve szimbolikus, de a hely is, ahol működik – illetve lassan már csak működött a 2011-ben átadott Zsolnay-negyed megnyitása óta.

A nyitott, ingyenesen látogatható pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet a neves Zsolnay gyár egészen különleges és egyedi telephelyén alakították ki, ahol nemcsak a termelőmunka folyt annak idején, a gyáralapító és családja is itt élt, az országosan is kiemelkedően izgalmas épületekben és térben.

A porcelánmanufaktúra évtizedek óta nem használta a terület nagy részét, 2010 előtt pedig  még kisebb egységbe vonult vissza, így juthatott hozzá a város az EKF-programban kapott pénzen a területhez, és alakíthatott ki egy kulturális, művészeti, egyetemi és speciális ipari központot és közösségi teret, amely egyben gasztronómiai zarándokhely is volt – utóbbi elsősorban a Zsolnay Étteremnek köszönhetően.

Annyira azonban mégsem, hogy a ház nyereséget tudjon termelni. Nem hivatalos értesülésünk ugyanis az, hogy a döntés hátterében az áll, hogy évek óta nem volt rentábilis az étterem működtetése, a tulajdonosoknak az üzletcsoportjuk más, hasonló profilú, de nyereséges vállalkozásaiból kellett bepótolniuk a hibádzó összeget hónapról hónapra.

Úgy tűnik, mostanság Pécsett nem könnyű minőségi, „fine dining” vonalhoz tartozó éttermet nyereségesen működtetni.

Több neves ínyenckalauz is a legjobb vidéki éttermek közt tartotta számon a pécsi belvárosban működő Enoteca Corso & Bistrót és a Jókai Bisztrót is, előbbi két éve, utóbbi tavaly csukta be a kapuit, és jelenleg kétségesnek tűnik a magyar gasztronómiai forradalom egyik első vidéki képviselőjének, egykori zászlóshajójának, a Susogónak a helyzete is – a korábbi séf már távozott a házból. 

A Zsolnay Étterem és Kávézó a jövő héten még nyitva lesz, elköszönő hetet tart, egy hónappal karácsony előtt csukják be a boltot.

Az étterem tulajdonos-szakácsa, Teleky Zoltán csupán annyit mondott megkeresésünkre, hogy leírták a legfontosabbakat a Facebookon, s hogy élete egyik legnehezebb és legfájdalmasabb döntését hozta meg.

A Zsolnay Étterem és Kávézó vezetése a ház hivatalos Facebook-oldalán a vendégeinek egyebek mellett azt írta, hogy „éttermünk 2012. június 16-án nyitott, 2017. november 19-én pedig bezár. [ ] Köszönjük szépen, hogy a Dining City éttermi versenyében 4 egymást követő évben is megkaphattuk a vendégek szavazata alapján a legjobb vidéki étterem címét. [ ] Így, 5 év elteltével be kell látnunk, hogy az álmot, ami az étterem születése előtt a fejünkben volt, nem sikerült teljes egészében valósággá formálnunk. Terveinket, céljainkat és a megálmodott szolgáltatási színvonalat soha, egy pillanatig nem akartuk, nem tudtuk lejjebb adni, viszont így sajnos gazdaságilag nem tudott fenntartható pályára állni a működésünk. A végére pedig talán már bele is fáradtunk egy kicsit ”

Az ingatlan jövőjéről egyelőre nem tudunk biztosat, az éttermet ugyanis bérleti szerződés útján üzemeltették. A tulajdonos-főbérlő a részben állami, részben pécsi önkormányzati finanszírozásból működő Zsolnay Örökségkezelő Nkft. Az szinte biztos, hogy új üzemeltetőt fognak majd keresni, de hogy mikorra lesz meg, és mennyi időt vehet majd igénybe az átmenet, mennyi ideig nem lesz étterem a Zsolnay Kulturális Negyedben, egyelőre nem tudjuk. Ez irányú kérdéseinkkel megkeressük a Zsolnay Örökségkezelő vezetését.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.