Pécs jelenlegi egyik legismertebb és legjobb étterme, a Zsolnay Étterem és Kávézó a jövő hét végén bezár, bérlői öt év működés után húzzák le a rolót. A hír pusztán már így is érdekes lenne, ám a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-program egyik legnagyobb dobásának, a Zsolnay Kulturális Negyednek az egyik legfontosabb egysége az említett ház.
Vagyis nemcsak a neve szimbolikus, de a hely is, ahol működik – illetve lassan már csak működött a 2011-ben átadott Zsolnay-negyed megnyitása óta.
A nyitott, ingyenesen látogatható pécsi Zsolnay Kulturális Negyedet a neves Zsolnay gyár egészen különleges és egyedi telephelyén alakították ki, ahol nemcsak a termelőmunka folyt annak idején, a gyáralapító és családja is itt élt, az országosan is kiemelkedően izgalmas épületekben és térben.
A porcelánmanufaktúra évtizedek óta nem használta a terület nagy részét, 2010 előtt pedig még kisebb egységbe vonult vissza, így juthatott hozzá a város az EKF-programban kapott pénzen a területhez, és alakíthatott ki egy kulturális, művészeti, egyetemi és speciális ipari központot és közösségi teret, amely egyben gasztronómiai zarándokhely is volt – utóbbi elsősorban a Zsolnay Étteremnek köszönhetően.
Annyira azonban mégsem, hogy a ház nyereséget tudjon termelni. Nem hivatalos értesülésünk ugyanis az, hogy a döntés hátterében az áll, hogy évek óta nem volt rentábilis az étterem működtetése, a tulajdonosoknak az üzletcsoportjuk más, hasonló profilú, de nyereséges vállalkozásaiból kellett bepótolniuk a hibádzó összeget hónapról hónapra.
Úgy tűnik, mostanság Pécsett nem könnyű minőségi, „fine dining” vonalhoz tartozó éttermet nyereségesen működtetni.
Több neves ínyenckalauz is a legjobb vidéki éttermek közt tartotta számon a pécsi belvárosban működő Enoteca Corso & Bistrót és a Jókai Bisztrót is, előbbi két éve, utóbbi tavaly csukta be a kapuit, és jelenleg kétségesnek tűnik a magyar gasztronómiai forradalom egyik első vidéki képviselőjének, egykori zászlóshajójának, a Susogónak a helyzete is – a korábbi séf már távozott a házból.