Ellenfelek szövetsége

Torgyán bánta erősen az Orbánnal való szövetséget, mert a kisgazdák „öncsonkító áldozatával” hatalomra segítette a Fideszt.

Ugró Miklós
2018. 01. 30. 21:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi tettnek tartotta Torgyán József, hogy az 1998-as választások második fordulója előtt az általa vezetett Független Kisgazdapárt szövetséget kötött a Fidesszel, és – miként rendszeresen emlegette – 82 esélyes képviselőjelöltjét visszaléptette az újdonsült partner javára. Élete végéig büszke volt erre a döntésére, hiszen megakadályozta a „posztkommunista” MSZP–SZDSZ-koalíció további kormányzását. Ugyanakkor bánta is erősen – mint élete egyik legnagyobb ballépését –, mert a kisgazdák „öncsonkító áldozatával” hatalomra segítette a Fideszt. Az abszurdnak tetsző párosítás mindvégig nehézkesen működött, és végül Torgyán doktor végleges politikai bukásához, illetve az FKGP felmorzsolódásához vezetett.

Azóta is hálás téma arról bölcselkedni, hogy a Fidesz galád aknamunkája okozta-e mindezt, vagy a kisgazdapárt saját erőből is lenullázta volna magát – az efféle viták élesítik az elmét, csak éppen nem leszünk tőlük okosabbak. Az viszont aligha kétségbe vonható tény, hogy az 1998-as választás volt az egyetlen, amit a második forduló előtti politikai-taktikai játszmák döntöttek el. Bebizonyosodott, hogy az első fordulóban szerzett, jelentősnek látszó előny is semmivé olvadhat „célirányos alkuk és kompromisszumok”, meglepő, előre nem kalkulálható szövetségkötések következtében. Igaz, a Torgyán doktor által sokszor emlegetett 82 esélyes jelölt valójában csak 69 volt, és harmadik helyen álltak, azaz teljesen esélytelenek voltak, ráadásul a Fidesz is visszaléptetett 19 ilyen jelöltet a kisgazdák javára, de most ne akadjunk fenn a részleteken. A lényeg az, hogy a 175 választókerületből (egy hely, Hódmezővásárhelyen, Rapcsák András révén már az első fordulóban elkelt) a szocialisták 113-ban álltak az első helyen, de az ellenfél okos taktikázása miatt végül csak 54-et nyertek meg, így kénytelenek voltak átengedni a hatalmat a Fidesz–MDF–FKGP-koalíciónak. Történt mindez egy olyan választáson, ahol az MSZP alig szerepelt gyengébben (listán szerzett szavazati aránya 32,92 százalék), mint a fölényesen megnyert 1994-esen (32,99 százalék).

1998 megmutatta az összefogásban rejlő erőt és azt, hogy a politikusoknak nem árt olykor politikusan viselkedniük, megegyezésre, közös munkavégzésre törekedniük, saját ambícióikat háttérbe szorítva, a választók érdekeit és akaratát szem előtt tartva. Jellemző, hogy az első forduló után néhány nappal, amikor a fél ország a Fidesz–FKGP-összefogás lehetőségeit számolgatta, Deutsch Tamás még határozottan kijelentette: nem lesznek tárgyalások a két párt között, bármennyire is szeretné Torgyán József. Közben mégis tárgyaltak, koalícióra is léptek, és bár a történetük nem happy enddel zárult, bizonyos, hogy a ballib kormányzás még sokkal szomorúbb eredményekkel járt volna.

Persze az a választási rendszer kedvezett a pillanatnyi helyzet szülte összefogásoknak, és a visszaléptetések elé sem görgettek mesterséges akadályokat. (1998-ban az 517 indulóból 234-en léptek vissza a második forduló előtt.) A két kör szinte kényszerítette a parlamenti küszöböt átlépő pártokat, hogy a második menetre harcostársakat keressenek, és így akár kormányon, akár ellenzékben minél nagyobb erőt mutathassanak. A Fidesz akkor még profitált ebből a rendszerből, de később az „egy a zászló, egy a tábor” kampánnyal maximalizálta szavazói számát, és azután már minden alkalmi szövetség vagy összefogás a terhére volt. Orbán Viktor pártja legfeljebb fenyegetéssel vagy zsarolással tudja gyarapítani táborát – gondoljunk a Békejobb 2000 renitenseire, közülük került ki a párt legszervilisebb talpnyalója Semjén Zsolt személyében –, ezért az általa kitalált új választási rendszerben megnehezítette a visszalépés és a szövetségkötés lehetőségét. Megnehezítette, de nem tette lehetetlenné. Ezért ócska kifogás a választási rendszert okolni az ellenzéki pártok impotenciájáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.