Klose hétfőn egyszerre két Ronaldót is legyűrhet

A labdarúgó-világbajnokságon a G csoportban a német–portugál rangadó nyitja a programot.

2014. 06. 16. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország a világbajnokság egyik nagy esélyese, és a G csoportban Joachim Löw együttese rögtön a legerősebb vetélytársával kezd, az aranylabdás Cristiano Ronaldo vezette portugálokkal. A Real Madrid sztárja Brazíliában eleinte csak könnyített edzéseket végzett, de a jelentések szerint már teljesen felépült sérüléséből, amely az idény végén, illetve a vb-felkészülés elején hátráltatta. Ronaldo makacs combsérüléssel bajlódott, melynek következtében begyulladt egy ín a bal térdében. Múlt szerdán a portugálok utolsó felkészülési mérkőzésén, amelyet New Jersey-ben 5–1-re megnyertek, kezdőként 65 percet volt a pályán.

A német válogatott a brazíliai elutazás előtt Mönchengladbachban meglepetésre csak 2–2-es döntetlent játszott Kamerunnal, majd Mainzban 6–1-re legyőzte Örményországot, de ezen a találkozón nagy csapás érte. Marco Reus bokaszalag-szakadást szenvedett, s a Borussia Dortmund játékosa, aki a Bundesligában idén tizenhat gólt szerzett, és nagyon számított rá Löw, lemaradt a vb-ről. Két másik sérült, a kapus Manuel Neuer és a védő Philipp Lahm ugyanakkor felépült sérüléséből. A német válogatott a legutóbbi tizenegy találkozóján veretlen maradt, és ilyen szériája még nem volt a Löw-éra alatt, pedig a tréner nyolc éve irányítja az együttest.

Az örmények elleni összecsapáson Miroslav Klose (nyitóképünkön a bal szélen) megszerezte 69. válogatottbeli találatát, s ezzel már ő a német válogatott történetének legeredményesebb játékosa, átadta a múltnak Gerd Müller negyven évig fennálló 68 gólos csúcsát. A Lazio 36 éves támadója a vb-n is megdönthet egy rekordot, és ez még nagyobb tett lenne: egyelőre a brazil Ronaldo a világbajnokságok történetének legeredményesebb játékosa, 1998 és 2006 között tizenötször volt eredményes, de Klose ott van a sarkában, a legutóbbi három tornán összesen tizennégyszer szomorította el a kapusokat. A portugálok ellen várhatóan csereként léphet pályára.

A Salvadorban közép-európai idő szerint hétfőn 18 órakor kezdődő találkozót a németek azért is várhatják nagyobb önbizalommal, mert a két csapat legutóbbi három egymás elleni összecsapását megnyerték: a 2006-os, németországi vb bronzmeccsén 3–1-re, a 2008-as Eb negyeddöntőjében 3–2-re, a 2012-es Eb-n a csoportban 1–0-ra kerekedtek felül. A felek eddigi tizenhét mérkőzéséből a németek kilencet, a portugálok csak hármat nyertek, öt döntetlen mellett.

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Manuel Neuer – Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes – Sami Khedira, Philip Lahm – Toni Kroos, Mesut Özil, Lukas Podolski – Thomas Müller (Miroslav Klose)
Portugália: Rui Patricio – Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Ricardo Meireles – Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Silvestre Varela

A G csoportban közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődik a Ghána–Egyesült Államok mérkőzés. Érdekesség, hogy a két csapat a legutóbbi két vb-n is találkozott egymással, 2006-ban a csoportkörben és 2010-ben a nyolcaddöntőben is Ghána nyert 2–1-re. S az afrikaiak négy éve hajszál híján az elődöntőbe is bekerültek, a nyolc között csak büntetőpárbajban maradtak alul Uruguay válogatottja ellen úgy, hogy a 120. percben 1–1-es állásnál kihagytak egy 11-est Ghána most is jóval esélyesebb, de Akwasi Appiah szövetségi kapitány alakulata nem bízza el magát. „Nagyon jó csapat az amerikai, nem lesz könnyű dolgunk” – mondja a szakvezető.

A várható kezdőcsapatok:

Ghána: Adam Kwarasey – Harrison Afful, Kwadwo Asamoah, John Boye, Jonathan Mensah – Michael Essien, Kevin-Prince Boateng, Sulley Muntari, Asamoah Gyan – Jordan Ayew, Andre Ayew
Egyesült Államok: Tim Howard – Fabian Johnson, Matt Besler, Geoff Cameron, DaMarcus Beasley – Kyle Beckerman, Michael Bradley, Jermaine Jones, Alejandro Bedoya – Clint Dempsey, Jozy Altidore

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.