Róna Péter bődületes dolgokat állít – vagy csak blöfföl?

A baloldal köztársaságielnök-jelöltje elképesztő állításokat tett az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

2022. 03. 09. 18:00
Róna Péter
Budapest, 2014. március 11. Róna Péter közgazdász, az LMP programtanácsának elnöke a párt Megújuló Magyarország című programját bemutató budapesti sajtótájékoztatón 2014. március 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Róna Péter, a baloldal köztársaságielnök-jelöltje elképesztő állításokat tett az ATV Egyenes Beszéd című műsorában március negyedikén. Azt tudta mondani, hogy Magyarország egy eurocentet sem fog kapni az Európai Uniótól addig, amíg az Orbán-kormány a helyén marad.

S a jogos, „honnan tudja ezt ilyen biztosan?” kérdésre azt felelte, ő ezt pontosan tudja, mert beszélt egy magas rangú uniós vezetővel, aki ezt feketén-fehéren elmondta neki.

Róna Péternek tehát megmondták négyszemközt, hogy ha az Orbán-kormány marad, akkor Magyarországnak „annyi”. Megyünk a lecsóba.

Nos, hadd legyek nagyon kemény, különösen azért, mert Róna nem pusztán egy, jelenleg Londonban élő közgazdász, hanem elvállalta a köztársaságielnök-jelölti pozíciót, s ezért különös felelőssége van abban, hogy mit mond a magyar nyilvánosság előtt.

Vagyis azt mondom: Róna ezzel a nyilatkozatával már most méltatlanná vált arra is, hogy a jelölti posztot betöltse, nemhogy az elnökit. Ehhez jóval több méltóság és megfontoltság szükséges, ami ebből a nyilatkozatból nemhogy hiányzik, hanem megnyilvánulása egyszerűen felelőtlenség és gyalázat.

Miért mondom ezt?

Azért, mert ha valaki köztársaságielnök-jelöltségre adja a fejét, tehát Magyarország első számú állampolgára akar lenni, annak legfontosabb dolga az ország, a nemzet érdekeinek és egységének védelme.

Róna azonban rögtön és azonnal, néhány nappal az elnökválasztás előtt, az ország érdekeit semmibe véve nyilatkozik.

Azzal ugyanis, hogy azt állítja, bizalmas és bennfentes információkat kapott arról, hogy Magyarország nem fog kapni sem a helyreállítási alapból, sem a „rendes” hétéves költségvetésből pénzeket, s ezt látható keménységgel, a kormánnyal szembeni mély ellenszenvvel átitatva mondja el, az ország érdekei ellen lép fel.

Ugyanis, ha érdekelnék az ország szempontjai, akkor azt is elmondta volna jól látható és érzékelhető kárörvendezés helyett, hogy ő ezzel az állítással szemben, a beszélgetés során igyekezett védeni Magyarországot, s arra felhívni a titokzatos hölgy vagy úr figyelmét, hogy Magyarországgal szemben ez idáig semmilyen bizottsági vagy európai tanácsi döntés nem született ebben a tárgykörben, s a magyar kormánynak minden jogi és politikai mozgástere adott ahhoz, hogy egy ilyen feltételezett, súlyosan diszkriminatív, jogellenes és antidemokratikus lépés ellen fellépjen.

De erről nem beszélt Róna: ő csak büszkén bejelentette a rossz hírt. Ami neki talán inkább jó hír.

Nos, ezért pofátlan így a közvélemény elé „lökni” egy ilyen hírt. Majd persze elhallgatni, lebegtetni, hogy ki mondta ezt neki, ha valóban mondta. Timmermans, Vera Jourová, Didier Reinders, vagy netán maga Ursula elnök asszony? Vagy netán az igazi vezető, Gyuri bácsi személyesen?

És még valami.

Róna vagy észrevette vagy nem – hogyne vette volna észre, hiszen tudatosan tette! –, de ezzel a nyilatkozatával beleavatkozott a választási kampányba, méghozzá látványosan elfogultan és egyoldalúan.

Azért, mert ezzel nyilvánvalóan felszólította a választókat: ha az „Orbánra” és a Fideszre szavaztok, éhen fogtok dögleni, csóró magyarok. De ha Márki-Zayt és Gyurcsányt választjátok, dőlni fog a lé. Az unió vezetői imádni fogják Magyarországot. Lesz itt Kánaán; a valahai SZDSZ-elnök, Kóka János szavaival „nagy lesz a jólét”. (Erre mondta annak idején Pokorni Zoltán: nem a jólét a lesz a nagy, hanem a baj.)

Róna nyilatkozatával durva pártpolitikát folytatott, kampányolt a baloldalnak.

Így akarja képviselni tehát a nemzet egységét?

Ja igen, majdnem elfelejtettem: a nemzet bizonyára csak akkor egységes Róna szerint, ha a baloldal van hatalmon – lehetőleg mindig.

S főleg a globális elit nem is mindig szeplőtlen kiszolgálói, igaz, Róna úr?

Borítókép: Róna Péter az LMP programtanácsának elnöke a párt Megújuló Magyarország című programját bemutató budapesti sajtótájékoztatón 2014. március 11-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.