A járvány a globális élelmiszerellátást veszélyeztetheti

Az elhúzódó járvány okozta szállítási nehézségek és a pánikszerű felvásárlás gondot okozhatnak az ENSZ két hete kiadott tanulmánya szerint, szerencsére egyelőre nem igazolódtak be a félelmek.

Fellegi Tamás Péter
2020. 04. 11. 13:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ mezőgazdasági szervezete, a FAO múlt hónap végén adta ki jelentését a témában, éppen akkor, amikor a korábban csak a Távol-Keletre korlátozódó járvány globálissá kezdett válni, azaz nyilvánvaló lett, hogy végigsöpör a világ nagy részén. Kétségkívül a szervezet arra figyelmeztet, hogy elhúzódó járvány esetén kell nehézségekkel számolni, egyelőre többé-kevésbé jól ellátott élelmiszerüzletek várják a vásárlókat.

A FAO szakértői azt hangsúlyozzák, hogy élelmiszer lesz elég, maga a mezőgazdaság működőképes marad. Amitől a járvány kiterjedésekor tartottak, az, hogy a szigorú intézkedések okozhatnak nehézségeket elsősorban a szállításban, logisztikában. A jelentés kiadásakor, március 25-én azt emelték ki, hogy leáll a légi forgalom, bezárnak a kikötők, lezárják a szárazföldi határokat, és így óhatatlanul áruhiány keletkezhet, miközben máshol hegyekben áll az élelmiszer a raktárakban.

A jelentés abból indul ki, amit Kínában tapasztaltak: ott a szigorú intézkedések kezdetben az áruforgalmat is lehetetlenné tették, ezért valóban voltak is ellátási nehézségek január és február során, és rögtön megemlítik az elhíresült Mao-féle „Nagy ugrást” is, amely a kommunizmus egyik legijesztőbb kísérlete volt, és óriási éhínséget okozott Kínában 1958-62 között. Azt azért elismerik, hogy ma egész más a helyzet, és a kezdeti nehézségek után ügyes volt a kínai szervezés: a mezőgazdasági dolgozók megfelelő védőfelszerelést kaptak, és folytathatták a munkát, miközben a domináns e-kereskedelmi cég, az Alibaba, támogatni kezdte a farmereket, hogy piacot találjanak azoknak a termékeiknek, melyeket átmenetileg nem tudnak elszállítani korábbi piacaikra.

Az ENSZ felhívta a kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket a mezőgazdasági termékek szállításának elősegítésére, szüntessék meg az exporttilalmakat és az importvámokat átmenetileg, és vegyék figyelembe, hogy a szegény országok nem tudnak bőkezű gazdasági stimulusokat indítani, ezért szükség lehet arra, hogy ezek az országok élelmiszersegélyt kapjanak. Az ellátási láncoknak működni kell, nemzetközi összefogásra van szükség a kereskedelem fenntartására.

A FAO-jelentés kiadása óta eltelt több mint két hétben szerencsére komoly előrelépés történt: a kezdeti pánikszerű lezárások után az országok együttműködnek abban, hogy miközben az emberek mozgását korlátozzák, az áruforgalom gördülékeny legyen. A szárazföldi határokon egyre simábban jutnak át a kamionok, a teherszállító repülők is szelik az eget, és a kikötők működése is egyre szervezettebb a megfelelő járványvédelem megszervezésével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.