A magyar turizmus május 4-én megteszi az első, rendkívül fontos lépését – jelentette ki Guller Zoltán friss nyilatkozatában. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a kormány által elrendelt óvatos enyhítésre utalt, miszerint mától megszűnt a kijárási korlátozás vidéken, és valamennyi szolgáltatás működhet, ezzel megnyílt a lehetőség a belföldi turizmus újraindítására. – Lelkesedéssel fogadják az ágazati szereplők, hogy több mint ötven nap után újabb állomáshoz érkeztünk. Valami elindult, de csak megfontoltan szabad haladni, nem szabad elrontanunk. Az első és legfontosabb lépés megtörtént, a magyar turizmus ma elindult – fogalmazott.
A vezérigazgató az eddigitől eltérő piacnyitás körülményeiről megemlítette, hogy az osztrák, olasz minta alapján látni lehet a szükséges változásokat. Az asztalokat például másfél méteres távolságra kell elhelyezni, ahol egyszerre legfeljebb négyen ülhetnek le, emellett maszkot és kesztyűt visel a személyzet, vagyis több tekintetben itthon sem lesz megszokott a vendéglátás.
– Nem szeretnék más kifejezést használni: ha fegyelmezettek leszünk, nagyon gyorsan újraindulhat a turizmus, ha viszont nem leszünk fegyelmezettek, és nem sikerül a járványt kordában tartani, akkor lassabb lesz a visszaállás, mert a kormány kénytelen lesz újabb korlátozásokat bevezetni – jegyezte meg Guller Zoltán. Kiemelte: csak lassan áll vissza a rend, ezért arra kér mindenkit, a vendégeket is, hogy ne úgy értékeljék a mostani enyhítést, miszerint túl vagyunk a járványon és visszatértünk a régi kerékvágásba. – Úgy gondolom, az újraindulás nehéz feladatát fegyelmezettséggel, távolságtartással közösen meg tudjuk oldani – jegyezte meg.

Fotó: Mirkó István
Szavaiból az is kiderült, hogy azok a vendéglátóhelyek boldogulnak majd, amelyek odafigyelnek arra, hogy a vendég biztonságban érezze magát. Egyúttal bejelentette, hogy az állami szervezet a piaci felkészülés támogatására ma jelenteti meg és juttatja el minden vállalkozásnak (szállás- és vendéglátóhelyeknek, turisztikai attrakcióknak) azt a nyugat-európai minták alapján íródott Covid-19-kézikönyvet, amely többek között az egészségügyi szervezetek ajánlásait fogalmazza meg annak jegyében, hogy a turizmusban mostantól a biztonság lesz az elsődleges versenyelőny.