időjárás 13°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

Orbán Viktor: Brüsszel hazudott a szankciókról

Kormányzati támogatással vetnek véget a műanyagoknak

Somogyi Orsolya
2020.05.22. 11:36

A zöld gazdaság öt területén, köztük az egyszer használatos műanyagok kiváltásán tevékenykedő vállalatokat támogat a kormány 3,85 milliárd forintos keretösszegű pályázattal, a program egyeztetése hétfőn kezdődik.

– A kormány azon szándéka nem változott, hogy betiltja az egyszer használatos műanyagokat, de ennél nagyobbak az ambícióink, hiszen ennél sokkal többre vállalkoztunk a Klíma- és természetvédelmi akciótervben. Valamint a Gazdaságvédelmi akciótervben is többre vállalkoztunk annál, hogy legalább annyi munkahelyet teremtünk, mint amennyit tönkretesz a járvány. Ezt a kettőt összehangoltuk, amelynek eredményeként megszületett a Zöld nemzeti bajnokok koncepció, amelynek a társadalmi egyeztetése hétfőn indul – jelentette be online sajtótájékoztatón György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. A szakpolitikus kifejtette, hogy a program keretében olyan termelőkapacitások fejlődhetnek Magyarországon, amelyek a bemeneti oldalt képviselik a zöld gazdaságban. Öt területen várják a kis- és középvállalkozások jelentkezését: energiahatékonyság területén tevékenykedők, az egyszer használatos műanyagok kiváltására kapacitásokat fejlesztők, a vízfelhasználás hatékonyságának növelésére kapacitásokat bővítők, de támogatni kívánja a kormány az elektromobilitáshoz kapcsolódó hazai gyártókat, valamint a másodlagos alapanyag, vagyis a hulladék hasznosítására specializálódott vállalkozásokat.

Az első pályázati körben 3,85 milliárd forint a támogatási keret, de ez az igényekhez igazodva bővül majd, rövid időn belül akár a kétszeresére, háromszorosára. Pályázni előminősítést követően lehet majd, erre várhatóan június közepétől lehet jelentkezni. Átlagosan ötven százalékos intenzitással, cégenként 20 és 100 millió forint közötti összeg nyerhető majd el támogatásként.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.