Brüsszeltől függ a postásbér

Van mozgástér a postai dolgozók bérrendezésére állami támogatás bevonásával, ám annak mértéke felső korláthoz kötött, amelyet az Európai Unió vonatkozó irányelve szigorúan szabályoz – derül ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének válaszleveléből. A legnagyobb szakszervezeti konföderációk levélben fordultak a postások bérének érdekében Brüsszelhez, ám úgy tűnik, a jelenlegi irányelv megköti a kormány kezét.

Nagy Kristóf
2020. 06. 18. 5:45
null
A két szakszervezet május végén írt levelet az Európai Bizottságnak a keresetek ügyében Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitott az Európai Bizottság a postai szolgáltatásokról szóló irányelvhez küldött szakszervezeti javaslatokra, a szabályozást négyévente vizsgálja felül a brüsszeli testület. Jelenleg legfeljebb tizenötmillió euró, azaz hozzávetőleg ötmilliárd forintos összeghatárig nyújthat az állam támogatást a postának abban az esetben, ha enélkül az egyetemes szolgáltatás fenntartása veszélybe kerülne – derül ki Ursula von der ­Leyen bizottsági elnök szakszervezeteknek küldött válaszleveléből.

A két legjelentősebb hazai konföderáció, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok május végén írt levelet az Európai Bizottság elnökének, amelyben jelezték: a Magyar Postánál súlyos problémát okoz a postai szolgáltatások teljes piaci liberalizációjáról szóló irányelv. Ennek következtében ugyanis az állam nem adhat támogatást egyebek mellett a bérek emelésére, ugyanakkor a posta önerőből nem tudja fedezni a legszükségesebb keresetfelzárkóztatásokat sem.

A két érdekképviseleti konföderáció kiemelte: a postánál a dolgozók elvándorlása évek óta komoly problémát okoz már a közszolgáltatás színvonalának fenntartásában is. A logisztikai és kézbesítői területen egyre nehezebben kezelhető és egyre erősödő a munkaerőhiány, amely főként a központi régióban és Nyugat-Magyarországon jellemző. A szolgáltatások drasztikus leépítésére pedig a szakszervezetek álláspontja szerint nem kerülhet sor pusztán azért, mert Brüsszel tiltott állami támogatásnak tartja a bérekre fordított állami segítséget. Felidézték: már a kormány is jelezte az Európai Bizottságnak a postával kapcsolatos aggályait.

A két szakszervezet május végén írt levelet az Európai Bizottságnak a keresetek ügyében
Fotó: Bach Máté

Az állami támogatás válaszlevélben is megerősített, ötmilliárd forintos felső plafonja ugyanakkor nem biztos, hogy fedezi azokat a béremeléseket, amelyek elégségesek a munkaerőhiány orvoslására a postánál. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke korábban megkeresésünkre elmondta, ennél nagyobb összeggel kellene a kormánynak támogatnia a postát, ráadásul erre nyitottság is mutatkozna. Kérdés emellett, hogy az adható állami támogatás milyen mértékben van jelenleg kihasználva, ezért a szakszervezetek egyeztetést kezdeményeznek a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel.

Palkovics Imre ugyanakkor előremutatónak nevezte, hogy az Európai Bizottság négyévente felülvizsgálja a postai szolgáltatásokra vonatkozó irányelvet, amelyhez figyelembe veszi a szociá­lis partnerek visszajelzéseit is. Korábban mind a munkaadói és a munkavállalói, mind a kormányoldal egyetértett abban, rendezni kell a postások bérét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.