Drágább a sör és a lángos a büfékben

Azzal érvelnek a vendéglátók, hogy nehezen indult a nyaralási szezon, amelynek kezdete óta kiszámíthatatlan a forgalom.

2020. 07. 29. 13:19
null
Sajtos-tejfölös: az élmény nem változik, az ár annál inkább Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általában elmondható, hogy drasztikus áremelés nem történt a Balatonnál az idén, de minden tipikus strandi étel, vízparti fogás drágább lett. A vendéglátók azzal érvelnek, hogy nehezen indult a nyaralási szezon, amelynek kezdete óta – az időjárás miatt is – kiszámíthatatlan a forgalom, ezért strandidőben hajtanak rá a bevételekre. Sokan a déli oldalon attól is tartanak, hogy ha elmaradnak az augusztus második felére halasztott fesztiválok, jóval kisebb lesz a megszokott forgalmuk, amivel összességében gyengébb szezont zárhatnak ezen a nyáron az előző évinél. Többen panaszolják a helyi önkormányzatok által megállapított, magas területbérleti díjakat a strandokon.

Érdekes, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén nem voltak előszezoni árak, és szinte biztos, hogy október elején sem vezetnek majd be utószezoni árlistát a büfékben, a vendéglőkben. A multik tóparti élelmiszerboltjaiban igen nagy a forgalom, sok család a strand előtt ott pakol be a hűtőtáskába, az áruházakban a vendéglőkhöz képest nem drága a frissen sült hús, a hűtőpultból vásárolt saláta, készétel.

Csaknem minden étterem kínál két-három fogásos, könnyű ebédnek való menüt 1100-1500 forintért – az üzemeltetők szerint ez megéri nekik, mert délidőben a nagyobb adagok, nehéz, húsos ételek, sültek nemigen kelendőek. Egy cigánypecse­nyéért egy közepes színvonalú partközeli étteremben 2800 forintot kérnek, a hagymás rostélyos 3200, a bécsi szelet pedig 2400-2800 forint körül kapható adagonként. Levest 800-900 forintnál olcsóbban nemigen találni sehol, miközben halászlét nem adnak 2000 forint alatt a part mentén.

Sajtos-tejfölös: az élmény nem változik, az ár annál inkább
Fotó: Bach Máté

A halételeket a hagyományos büféfogásokhoz képest továbbra is viszonylag magasabb áron kínálják. Már nem annyira népszerű strandétel a hekk, miközben a keszeg mostanra kikopott a választékból, a fogasfiléért viszont, amihez sajtmártást kínálnak, 3200 forintot kell fizetni. Pizzát 1500 forint alatt nem kapnak a büfék látogatói, míg a fagylalt adagja 300-320 forint, bár a kézműves termék ennél drágább. Egy tortaszeletért a legjobb cukrászdákban 500-600 forintot kell fizetni a Balatonnál, a borozókban egy deci italért 300-400 forintot kérnek.

A klasszikus strandételek is hasonló árszínvonalon kaphatók, a parti étkezdékben továbbra is a retró fogások a népszerűek. Így például egy sima lángos hatszáz forintot ér, de tejföllel már 750-et, tejföllel és sajttal pedig 850 forint a fizetendő összeg, de ha elvitelre kéri a vendég, a csomagolásért további száz forintot kell fizetni. Sokak szerint ennél jobban megéri egy vendéglőben felszolgált 1100 forintos menü. Aki viszont inna is a lángos mellé, készüljön fel rá, hogy az idén igencsak fölmentek a sörárak: a büfében például egy pohár sör ötszáz forintba kerül, aki ennél olcsóbban szeretné lehűteni magát, a vasútállomási restiben kevesebbet kell fizetnie a nyári hűsítőért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.