A munkaerő negyedét szeletelheti le a járvány a turizmusban

Rengetegen éltek az állami támogatásokkal, de a turizmusban újabb segítséget tartanak indokoltnak a cégek.

Magyar Nemzet
2020. 09. 15. 16:47
null
20200408 Budapest Koronavírus-járvány ETESD A DOKIT! kezdeményezés. Az Easy Wine Budapestben Keve Márton konyhafőnök napi 100 adag melegételt készít el csapatával Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány hatására a turizmusban tevékenykedő cégek 65 százaléka teljes leállással reagált, a legtöbben, azaz a szolgáltatók negyede két vagy három hónapig nem végzett tevékenységet, magasabb arányban a szálláshely-szolgáltatásban. A cégek 52 százalékánál csökkent a foglalkoztatottak száma – derül ki az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének most közzétett felméréséből, amelyben a nyáron több mint háromszáz vállalkozást kérdeztek meg a pandémia hatásairól.

Ebből kiderül, hogy azon piaci szereplők körében, ahol csökkent a létszám, átlagosan a munkavállalói létszám közel felét bocsátották el, leginkább a vendéglátás-alágazatban, illetve a 10-19 fős és 20-49 fős cégek körében.

Budapesten eltűntek a külföldi turisták tavasszal és most ősszel is, a második hullámban Fotó: MN-archív

– A következő három hónapban a létszámmal kapcsolatban az a jellemző várakozás, hogy a cégek 42 százaléka további állománycsökkenésre számít, míg 48 százalék szerint a létszám egyelőre nem változik, miközben a vállalkozások tizede szerint nőni fog a foglalkoztattak száma a turisztikai cégnél – mutat rá a kamara felmérése. További csökkenésre a legnagyobb arányban a vendéglátással foglalkozó cégek számítanak.

Ha viszont véget ér a koronavírus-járvány, az azt követő időszakban a válaszadók számítanak a munkaerőhiány és a kapcsolódó problémák mérséklésére, és

legfeljebb a piac negyedénél lesz jellemző, hogy betöltetlen álláshelyekkel rendelkeznek.

A belföldi és a külföldi vendégforgalommal kapcsolatban kiderült, hogy a turizmusban dolgozó vállalkozások elsősorban a hazai vendégekre számítanak az idén, habár annak kapcsán óvatosabbak a becslések, hogy elérik-e a tavalyi eredményeket.

Vendég nélkül számos szolgáltató. A járvány után állhat némiképp helyre a piac Fotó: Magyar Nemzet

A járvány aláásta a várakozásokat: tavalyra vonatkozóan a cégek kedvezőnek ítélték meg az üzleti helyzetüket, a válság idején viszont jelentős visszaesést tapasztaltak, és a vállalkozók szerint a kilátások nem mutatnak jelentős javulást az év végére, illetve a következő év elejére sem. A megkérdezett cégek negyven százaléka például arra számít, hogy a járvány lecsengése után egy évnél hosszabb időre lesz szüksége arra, hogy a korábbi árbevételt elérje. Az utazásszervezők kétharmada szerint viszont ennél is hosszabb időt fog igénybe venni a talpra állás.

Éltek a támogatásokkal

A válságkezelés eszközeit tekintve a legtöbben gyors, rövid távú eszközökhöz folyamodtak, amelyek elsősorban a kiadások csökkentését fedték le, míg a jövőre vonatkozóan a cégek többsége a hosszú távú stratégiák kidolgozását, és EU-s támogatások igénybevételét tervezi.

Nincs vendég, nincs munka. Valamennyi érintett szerint a legfontosabb csapásirány a megingott álláshelyek védelme
Fotó: Havran Zoltán

A válaszadó cégek többsége ezzel együtt igénybe vette a koronavírus-járvány hatásainak enyhítését célzó valamelyik állami intézkedést, a legtöbben a járulékfizetési kötelezettség felfüggesztését, míg a bértámogatást 44 százalékuk – mutat rá a kutatás.

Az állami intézkedések megítélése kapcsán ugyanakkor a piac jelentős része a bértámogatás meghosszabbítását, illetve valamilyen módon történő kiterjesztését, és az elérhető adó- és járulékkedvezmények meghosszabbítását javasolná az ágazatban. Emellett említették a további pályázati lehetőségeket, illetve a közvetlen támogatási formák bevezetésének a szükségességét is, többen általában adó- és járulékcsökkentést tartanának indokoltnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.