Budapest turizmusa szenvedte meg leginkább a járványt

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 33 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

Magyar Nemzet
2020. 10. 07. 9:00
null
20200402 Budapest Budai Várból eltűntek a turisták a koronavírus-járvány miatt Fotó Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek 2020 augusztusában 71 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 33 százalékkal csökkent.

Augusztusban a szálláshelyekre – nagyrészt szállodákba és kempingekbe – érkezett 204 ezer vendég 607 ezer vendégéjszakát töltött el, a szállodákban töltött éjszakák száma negyedére esett vissza. Az üdülőháztelepeken, a kempingekben és a panziókban 54−58 százalékos, a közösségi szálláshelyeken 84 százalékos volt a visszaesés, és Budapest szenvedte meg leginkább a folyamatokat: 85 százalékos csökkenést regisztráltak.

Fotó: Bach Máté

A belföldi vendégek száma 1,4, a vendégéjszakáké 2,1 százalékkal csökkent: a vendégszám 916 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké két és fél millió volt. Az öt kereskedelmi szálláshelytípusból a panziók után a szállodákban és a kempingekben is megfordult az előző hónapok trendje: több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos hónapjában.

Tízből hat éjszakát szállodákban töltöttek, ahol a növekedés mértéke 2,8 százalékos volt. A panziókban 13, a kempingekben 15 százalékkal több éjszakát regisztráltak. A közösségi szálláshelyeken az előző év augusztusi forgalom fele jelentkezett. A legnépszerűbb turisztikai régió a Balaton volt.

2020. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest:

  • A kereskedelmi szálláshelyek 51 százalékkal kevesebb, összesen 11 millió vendégéjszakát regisztráltak.
  • A külföldi vendégek 69, a belföldiek 35 százalékkal kevesebb (3,3, illetve 7,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.
  • A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal csökkent, és 183 milliárd forintot tett ki.
  • 2020 augusztusának részében vagy egészében 2784 kereskedelmi szálláshely, köztük 892 szálloda és 1057 panzió volt nyitva.

     

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.