időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Minden eddiginél több pénzt ad a kormány a vidék fejlesztésére

Nagy Kristóf
2021.01.11. 14:56
Minden eddiginél több pénzt ad a kormány a vidék fejlesztésére

– Történelmi léptékű összeget, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig a kormány a Közös agrárpolitika (KAP) vidékfejlesztési pillérén keresztül – jelentette be Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte:

a XXI. század következő évtizedének egyik legnagyobb feladata a vidéki térségek fejlesztése, az ott élő emberek életminőségének javítása, a fiataloknak is vonzó és helyben elérhető munkahelyek, jobb életkörülmények, infrastruktúra és szolgáltatások teremtése.

Nagy István hangsúlyozta, ezért óriási a jelentősége annak, hogy a kormány bizalmat szavaz a magyar gazdáknak, az élelmiszer előállításában részt vevő gazdasági vállalkozásoknak és a vidéki önkormányzatoknak azzal, hogy

2021-től 80 százalékos nemzeti társfinanszírozást tesz lehetővé az új európai uniós vidékfejlesztési források mellé a korábbi évek 17,5 százaléka helyett. Ez a jelenlegi Vidékfejlesztési program forrásainak megháromszorozását jelenti.

Nagy István kiemelte, a KAP másik pillére, a jövedelempótló támogatások révén pedig további 3272 milliárd forintnyi, teljes egészében uniós forrásból segíti a hazai mezőgazdasági szereplőket. Így a KAP uniós és hazai forrásai révén

az elkövetkező kilenc évben összesen mintegy 7537 milliárd forint érkezik a magyar vidék erősítésére, fejlesztésére.

– Az eddig még soha nem látott nagyságrendű forrásoknak köszönhetően természetesen folytatódik a falvak, kisvárosok infrastruktúrájának megújítása, a közösségekre épülő és élhető vidéki Magyarország építése.

Történelmi léptékű forrásból, 7,5 milliárd forintból fejlődhet a magyar vidék és a hazai élelmiszer-előállítás a következő években
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Azt szeretnénk, hogy a vidéki Magyarország lakói a legkisebb falvaktól a megyei jogú városokig egyaránt nyertesei legyenek a következő évtizedeknek – hangsúlyozta Nagy István.

A miniszter kitért arra is,

az összegből megvalósulhat a teljes élelmiszeripar piacorientált modernizációja, valamint a biztonságos alapanyag-ellátás érdekében a mezőgazdasági termelés teljes körű környezetbarát korszerűsítése, és az átállás a precíziós gazdálkodásra.

A miniszter felidézte, az elmúlt tíz év politikája a magyar föld és a magyar vidék védelmében, megerősítésében telt a kormány részéről:

szövetséget kötött a gazdákkal, elindult a Magyar falu program, megvalósult a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, és eredményesen zárultak a földárverések.

Ma a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb eséllyel találja meg számításait egy fiatal vidéken, ahol megerősödött az agrárközéposztály és a családi gazdálkodók köre – tette hozzá Nagy István.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.