Bécs és Prága előzi Budapestet

Halmozza a hátrányokat Budapest újraindulása előtt a főpolgármester. Nem elég, hogy a válságban nem segített az elmaradt bevételeket pótolni a turizmus szereplőinek, a városvezetés hallgat a főváros bukott üzleti modelljéről is, holott több baloldali vezetésű kerület állapota rontja a városképet. Eközben a vendégekért zajló régiós versenyben Budapest két legnagyobb rivális fővárosa összefogott egymás turizmusának támogatására.

2021. 06. 21. 19:17
null
Visszafogott forgalom várható Budapesten, ezért sokan az üdülőövezetekben találtak jól fizető szezonális munkát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elherdálja az egykor tündöklő, több küldőpiacon évekig első számú úti célként számon tartott budapesti turizmus határnyitással ígérkező esélyeit Karácsony Gergely – vélekednek az iparági szakértők.

Legújabban amiatt főhet a városmarketingre alapozó piaci szereplők feje, hogy miközben a többség megélhetése múlhat rajta, a cégek támogatásától kitartóan elzárkózó

főpolgármester arra sem fordít különösebb figyelmet, hogy a rövidesen útnak induló európai turistákat Budapestre csábítsa.

Ezzel jó előre versenyhátrányba hozott több ezer, a beutazó forgalomtól kilencven százalékban függő vállalkozást.

Régóta nem jártak turistacsoportok a fővárosban, és bár elindul, továbbra is kérdéses, mekkora beutazó forgalom várható az idén Fotó: Magyar Nemzet

– Szorosabbra fűzi együttműködését Bécs és Prága a turizmus területén. Erről egy ötéves együttműködési megállapodást kötött a két főváros a fenntartható fejlődés jegyében – hívta fel lapunk figyelmét Kovács Balázs. A magyar turizmus korábbi ausztriai külképviseletének vezetője Bécsben élő tanácsadóként figyelmeztetett:

nem szabadna kimaradnunk abból, hogy Bécs más V4-államok fővárosaival is keresi a fejlődést erősítő kapcsolatokat.

A bécsi szakértő óva int attól, hogy lemaradjunk Bécs érdeklődéséről Fotó: GD Cons

A forgalmi adataival nyomunkban járó cseh főváros azonban itt már megelőzte Budapestet.

– Erős, a régiós látogatások lendületét megalapozó szövetség született – jegyezte meg.

A riválisok friss együttműködése szerint – az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek mentén – a városvezetők törekednek a jó gyakorlatok kölcsönös megosztására. Ennek részeként

közös projektekre is készülnek az okosváros-fejlesztésekben, és előtérbe helyezik a digitalizációt a turizmusban.

Bécs és Prága fontos egyetemi városok, motorjai az innovációnak. A bécsi vezetés úgy látja, hogy a nemzetközi utasforgalom újraindítása terén Prágával hasonló kihívásokkal néznek szembe.

Ezért a tapasztalatcserén túl a távoli piacokon is összehangolják a promóciós tevékenységüket – részletezte Kovács Balázs a megállapodást.

Az ázsiai turisták inkább jövőre várhatók. Európában már júliusban kezdődhet a felfutás időszaka Fotó: Bach Máté

Egy ehhez hasonló lépés Budapestet is a sor elején tartaná a globális kínálatban, ám ilyen törekvésekről egyelőre nem tudnak a szakmabeliek. Holott az

már tavasszal versenyelőny volt, hogy hazánk átlagon felüli gyorsasággal érte el a lakossági védettség magas szintjét.

– Ez vonzerő az átlagutazónak, aki a tömeges lehetőségek helyett a minőségi szolgáltatások és főleg az egészségvédelemben a konszenzusos eljárások megléte szerint választ úti célt. Utóbbit a budapesti szállodák magas szinten teljesítik – jegyezte meg a osztrák piaci folyamatokban hazánk számára hasznos megoldásokat kutató tanácsadó.

Egyes pesti kerületek közállapota vállalhatatlan a főváros látogatói, de a lakói előtt is (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Mohai Balázs

Megírtuk: Budapesten nem tartható a vírus elterjedésével derékba tört szektor megélhetési kereteit meghatározó üzleti városmodell.

Például több kerületben – az elhibázott vagy elmaradt helyi és fővárosi intézkedések nyomán –

a lakóövezetek, kocsmanegyedek közállapota, az üzletek működési körülményei rontják az egykor népszerű budapesti városképet.

Ezért az országos iparkamara már dolgozik a hibás fővárosi modell gyenge elemeit kiszűrő, azok javítását konkrét megoldásokkal támogató javaslatcsomagon, amely nyár végén kerül a kormány elé.

A turisták már nem a tömeghatás, hanem a saját szempontjaik szerint válogatnak a digitálisan elérhető úti célok közül Fotó: Pixabay

A 2020 tavaszán történt ágazati törés óta változatlanul hagyott üzleti koncepció hátrányai kapcsán a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója rámutatott:

a városvezetés már elmulasztott egy olyan kedvező, átmeneti időszakot,

amikor a leghatékonyabb technológiai fejlesztésekkel biztosíthatták volna Budapest jövőjét. Rasztovits Dávid szerint

Karácsonyék a remélt beutazóforgalom-növekedést egészen addig lassítani fogják,

amíg európai mintára nem gondoskodnak a digitalizált, XXI. századi életről a fővárosban, így például a lakosok és az utazók alapvető tájékoztatásáról szóló okosmegoldásokkal.

Rasztovits vitatja a fővárosi vezetés hozzáértését Fotó: Éberling András

– Azzal sem segítettek, hogy

megbénították a főváros közlekedését, amelyben most az útvonaltervezés a legmodernebb algoritmusok számára is kihívást jelent

– folytatta a vezérigazgató, utalva rá, hogy az utakon uralkodó káosz miatt – pártszimpátiától függetlenül – mindenki bírálja a főváros vezetőit. – Gondoljunk csak bele, a nyárra már teljes egészében alkalmatlanná tették a közlekedést a turisztikailag frekventált kerületekben. Milyen élménnyel távozik az a turista, aki két órát tölt majd a taxiban a budapesti dugó közepén?

Esetleg a külföldi vendéget is arra biztatjuk, hogy menjen gyalog?

– vetette fel Rasztovits Dávid.

A „zöldmegoldásban” bíznak

– Június a várakozás és a zöld szín által képviselt ágazati remények jegyében telik: a munkavállalók és az utazók is várják az úgynevezett „zöldútlevelet” Ausztriában, amely a határátlépéseket egyszerűsíti az unióban, illetve a turisztikai szolgáltatások biztonságos igénybevételét támogatja – jelezte Kovács Balázs. A szakértő szerint az országonként tesztelés alá vont digitális igazolás bevezetésével Európa-szerte visszaerősödhet az utazásba vetett bizalom, és a turizmus a haszonélvezője lehet az egységes rendszernek. Mint mondta, felkészültek az ausztriai szállás- és vendéglátóhelyek, ahol pár napja már használják a QR-kód-beolvasó alkalmazást. A kamerás megoldással a beléptetéskor gyorsan, adminisztráció nélkül ellenőrzik a vendégek koronavírussal kapcsolatos státusát, ahogy azt is, hogy az okmány érvényes-e.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.