időjárás -6°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Bécs és Prága előzi Budapestet

Thurzó Katalin
2021.06.21. 19:17
Bécs és Prága előzi Budapestet

Halmozza a hátrányokat Budapest újraindulása előtt a főpolgármester. Nem elég, hogy a válságban nem segített az elmaradt bevételeket pótolni a turizmus szereplőinek, a városvezetés hallgat a főváros bukott üzleti modelljéről is, holott több baloldali vezetésű kerület állapota rontja a városképet. Eközben a vendégekért zajló régiós versenyben Budapest két legnagyobb rivális fővárosa összefogott egymás turizmusának támogatására.

Elherdálja az egykor tündöklő, több küldőpiacon évekig első számú úti célként számon tartott budapesti turizmus határnyitással ígérkező esélyeit Karácsony Gergely – vélekednek az iparági szakértők.

Legújabban amiatt főhet a városmarketingre alapozó piaci szereplők feje, hogy miközben a többség megélhetése múlhat rajta, a cégek támogatásától kitartóan elzárkózó

főpolgármester arra sem fordít különösebb figyelmet, hogy a rövidesen útnak induló európai turistákat Budapestre csábítsa.

Ezzel jó előre versenyhátrányba hozott több ezer, a beutazó forgalomtól kilencven százalékban függő vállalkozást.

Régóta nem jártak turistacsoportok a fővárosban, és bár elindul, továbbra is kérdéses, mekkora beutazó forgalom várható az idén Fotó: Magyar Nemzet

– Szorosabbra fűzi együttműködését Bécs és Prága a turizmus területén. Erről egy ötéves együttműködési megállapodást kötött a két főváros a fenntartható fejlődés jegyében – hívta fel lapunk figyelmét Kovács Balázs. A magyar turizmus korábbi ausztriai külképviseletének vezetője Bécsben élő tanácsadóként figyelmeztetett:

nem szabadna kimaradnunk abból, hogy Bécs más V4-államok fővárosaival is keresi a fejlődést erősítő kapcsolatokat.

A bécsi szakértő óva int attól, hogy lemaradjunk Bécs érdeklődéséről Fotó: GD Cons

A forgalmi adataival nyomunkban járó cseh főváros azonban itt már megelőzte Budapestet.

– Erős, a régiós látogatások lendületét megalapozó szövetség született – jegyezte meg.

A riválisok friss együttműködése szerint – az ENSZ fenntarthatósági célkitűzéseinek mentén – a városvezetők törekednek a jó gyakorlatok kölcsönös megosztására. Ennek részeként

közös projektekre is készülnek az okosváros-fejlesztésekben, és előtérbe helyezik a digitalizációt a turizmusban.

Bécs és Prága fontos egyetemi városok, motorjai az innovációnak. A bécsi vezetés úgy látja, hogy a nemzetközi utasforgalom újraindítása terén Prágával hasonló kihívásokkal néznek szembe.

Ezért a tapasztalatcserén túl a távoli piacokon is összehangolják a promóciós tevékenységüket – részletezte Kovács Balázs a megállapodást.

Az ázsiai turisták inkább jövőre várhatók. Európában már júliusban kezdődhet a felfutás időszaka Fotó: Bach Máté

Egy ehhez hasonló lépés Budapestet is a sor elején tartaná a globális kínálatban, ám ilyen törekvésekről egyelőre nem tudnak a szakmabeliek. Holott az

már tavasszal versenyelőny volt, hogy hazánk átlagon felüli gyorsasággal érte el a lakossági védettség magas szintjét.

– Ez vonzerő az átlagutazónak, aki a tömeges lehetőségek helyett a minőségi szolgáltatások és főleg az egészségvédelemben a konszenzusos eljárások megléte szerint választ úti célt. Utóbbit a budapesti szállodák magas szinten teljesítik – jegyezte meg a osztrák piaci folyamatokban hazánk számára hasznos megoldásokat kutató tanácsadó.

Egyes pesti kerületek közállapota vállalhatatlan a főváros látogatói, de a lakói előtt is (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Mohai Balázs

Megírtuk: Budapesten nem tartható a vírus elterjedésével derékba tört szektor megélhetési kereteit meghatározó üzleti városmodell.

Például több kerületben – az elhibázott vagy elmaradt helyi és fővárosi intézkedések nyomán –

a lakóövezetek, kocsmanegyedek közállapota, az üzletek működési körülményei rontják az egykor népszerű budapesti városképet.

Ezért az országos iparkamara már dolgozik a hibás fővárosi modell gyenge elemeit kiszűrő, azok javítását konkrét megoldásokkal támogató javaslatcsomagon, amely nyár végén kerül a kormány elé.

A turisták már nem a tömeghatás, hanem a saját szempontjaik szerint válogatnak a digitálisan elérhető úti célok közül Fotó: Pixabay

A 2020 tavaszán történt ágazati törés óta változatlanul hagyott üzleti koncepció hátrányai kapcsán a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója rámutatott:

a városvezetés már elmulasztott egy olyan kedvező, átmeneti időszakot,

amikor a leghatékonyabb technológiai fejlesztésekkel biztosíthatták volna Budapest jövőjét. Rasztovits Dávid szerint

Karácsonyék a remélt beutazóforgalom-növekedést egészen addig lassítani fogják,

amíg európai mintára nem gondoskodnak a digitalizált, XXI. századi életről a fővárosban, így például a lakosok és az utazók alapvető tájékoztatásáról szóló okosmegoldásokkal.

Rasztovits vitatja a fővárosi vezetés hozzáértését Fotó: Éberling András

– Azzal sem segítettek, hogy

megbénították a főváros közlekedését, amelyben most az útvonaltervezés a legmodernebb algoritmusok számára is kihívást jelent

– folytatta a vezérigazgató, utalva rá, hogy az utakon uralkodó káosz miatt – pártszimpátiától függetlenül – mindenki bírálja a főváros vezetőit. – Gondoljunk csak bele, a nyárra már teljes egészében alkalmatlanná tették a közlekedést a turisztikailag frekventált kerületekben. Milyen élménnyel távozik az a turista, aki két órát tölt majd a taxiban a budapesti dugó közepén?

Esetleg a külföldi vendéget is arra biztatjuk, hogy menjen gyalog?

– vetette fel Rasztovits Dávid.

A „zöldmegoldásban” bíznak

– Június a várakozás és a zöld szín által képviselt ágazati remények jegyében telik: a munkavállalók és az utazók is várják az úgynevezett „zöldútlevelet” Ausztriában, amely a határátlépéseket egyszerűsíti az unióban, illetve a turisztikai szolgáltatások biztonságos igénybevételét támogatja – jelezte Kovács Balázs. A szakértő szerint az országonként tesztelés alá vont digitális igazolás bevezetésével Európa-szerte visszaerősödhet az utazásba vetett bizalom, és a turizmus a haszonélvezője lehet az egységes rendszernek. Mint mondta, felkészültek az ausztriai szállás- és vendéglátóhelyek, ahol pár napja már használják a QR-kód-beolvasó alkalmazást. A kamerás megoldással a beléptetéskor gyorsan, adminisztráció nélkül ellenőrzik a vendégek koronavírussal kapcsolatos státusát, ahogy azt is, hogy az okmány érvényes-e.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.