Már tudjuk, mely műanyag termékeket tiltják be júliustól

Végleg elbúcsúzhatunk az egyszer használatos műanyagok nagy részétől, július 1-jétől már nem hozhatók forgalomba. A helyüket tartós vagy szintén eldobható, de környezetbarát termékek vehetik át. Indirekt korlátozás lép életbe a legvékonyabb zacskók használatára a környezetvédelmi termékdíj jelentős emelésével.

2021. 06. 02. 18:47
Jogszabályokkal segítenék a lebomló anyagokból készült, komposztálható evőeszközök elterjedését
Jogszabályokkal segítenék a lebomló anyagokból készült, komposztálható evőeszközök elterjedését Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala július 1-jétől – ennek részleteiről Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár beszélt egy online tájékoztatón. A szerdán a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint

a tilalom a fültisztító pálcikára, az evőeszközökre, tányérra, szívószálra, italkeverő pálcikára, továbbá a léggömbökhöz való pálcikára is vonatkozik. Emellett tilos lesz a polisztirolból készült, habosított ételtároló dobozok forgalmazása is,

amit jellemzően az elvitelre vásárolt ételekhez, italokhoz adnak. Más típusú műanyag dobozokat viszont lehet majd e célra használni. Nem szabad fogalmazni az oxidatív úton lebomló (az idővel apró darabokra hulló) műanyag csomagolásokat, amelyek hagyományos műanyagok felhasználásával készültek.

Indirekt korlátozás

Egyes műanyag zacskókat is érint a szigorítás, amelynek kialakítása során figyelembe vették a lakossági szokásokat és az iparági észrevételeket is.

Ez alapján betiltják az olyan egyszer használatos, könnyű zacskókat, amelyekből jelentős mennyiség fogy – itt a pénztáraknál vásárolható vékony, füles szatyrokról van szó, eltekintve a biológiailag lebomlóktól.

Ezek helyettesítésére – hangsúlyozta az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára – létezik tartós, többször használható, illetve környezetbarátabb termék.

A legvékonyabb nejlon marad, kérdés, mennyit számolnak fel darabjáért az üzletek
Fotó: Bach Máté

Ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás csökkentésére és az élelmiszer-biztonságra figyelemmel nem korlátozzák a nagyon könnyű, a zöldség-gyümölcs és a húsáru csomagolására használt zacskókat, ám azok környezetvédelmi termékdíja jelentősen növekszik. A kilogrammonkénti ár a jelenlegi 57 forint helyett 1900 lesz, ami a lakossági fogyasztókra nézve azt jelenti, hogy a zacskók darabja átlagosan öt forintba kerül majd. A kormány az intézkedéstől azt várja, hogy ez ösztönzi majd a vásárlókat a takarékos felhasználásra, illetve a tartós, környezetbarát helyettesítő termékek használatára. Ilyenek a már most is széles körben ismert hálós, akár műanyagból, akár textilből készült tasakok.

Támogatással segítik a technológiaváltást

Lényeges részlet, hogy a jogszabály az első alkalommal történő belföldi forgalmazást tiltja. Vagyis amit a határidőig elad a gyártó vagy az importőr, azt a kereskedő még forgalmazhatja, tehát a tiltólistán lévő termékek készletei használhatók július 1-je után is.

Speciális termékkör az egyszer használatos műanyag italospoharak és fedelük, ezeket 2023. január 1-jétől tiltja a jogszabály, időt hagyva az iparágnak alternatívák kidolgozására. Ez ugyanis a gyártók feladata, a kormány a technológiaváltás támogatására tavaly tízmilliárd forint pályázati keretet különített el, amelyből 8,8 milliárd forintra érkezett be előminősítési kérelem 53 vállalkozástól. Az államtitkár tájékoztatása szerint a technológiaváltáshoz az idén is számíthat anyagi támogatásra az iparág.

Eldobható, ami komposztálható

Cél tehát a hulladék keletkezésének megelőzése, környezetbe kerülésének csökkentése, az újrahasználható termékek elterjesztése. Tartós termékek készülhetnek fémből, kerámiából, üvegből, de műanyagból is.

Megmarad a lehetőség az egyszer használatos termékek forgalmazására, de azok anyagának környezetbarátnak, komposztálhatónak kell lennie, például papírnak, fának, bambusznak vagy cukornádnak.

– A kormányzat elkötelezett a fenntarthatóság és a klímavédelem kérdésében, kiemelt célja az innovatív, zöld, a hulladékok keletkezését minimalizáló, illetve azokat minél gyorsabban feldolgozni képes, körforgásos gazdálkodásra való átállás – hangsúlyozta Steiner Attila. Az államtitkár felidézte, hogy e célok mentén konkrét intézkedésekkel hirdette meg a kormány 2020 februárjában a Klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelyben szerepelt az egyszer használatos műanyagok forgalmazásának betiltásáról szóló fejezet is, összhangban az Európai Unió céljaival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.