időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Hamarosan újra élettel telhetnek meg a rozsdaövezetek

Pintér Balázs
2021.09.11. 06:45
Hamarosan újra élettel telhetnek meg a rozsdaövezetek

Budapestre és más városra szólóan is érkeztek már kérelmek rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére az ezzel foglalkozó bizottsághoz. A Miniszterelnökség lapunkat arról tájékoztatta, hogy a kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, de az első döntések csak a következő hónapokban születnek meg. Az új rendelkezések értelmében a korábbi barnamezős területeken épülő lakásokat gyakorlatilag áfamentesen lehet majd megvásárolni.

Már több kezdeményezés érkezett a Rozsdaövezeti Bizottsághoz, amelyek között azonnali, közép- és hosszú távú, budapesti és fővároson kívüli rozsdaövezeti akcióterület kijelölésére egyaránt érkeztek javaslatok – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunkat a Miniszterelnökség arról tájékoztatta, hogy a kezdeményezéseket jelenleg vizsgálják, azokkal kapcsolatban a Rozsdaövezeti Bizottság a közeljövőben fog véleményt alkotni. Hozzátették: a kezdeményezők köre és a fejlesztési szándékok változatosak, ugyanakkor fontos, hogy a benyújtott kérelem – a szakszerű elbírálhatóság érdekében – megfelelően alátámasztott és jól dokumentált legyen.

Korábban többször írtunk róla, hogy

a nagyvárosi barnamezős, úgynevezett rozsdaövezeti területek rehabilitációja érdekében külön eljárásrend és kedvezmény támogatja az új lakások építését ezeken a helyeken.

Az elkészült lakások vásárlói  visszaigényelhetik az egyébként is kedvezményes, ötszázalékos lakásáfát, vagyis lényegében áfamentesen tudnak új lakást vásárolni. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a többlakásos társasházban kialakított, a 150 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretű új lakás ötszázalékos áfájával megegyező mértékű támogatást lehet igényelni. Fontos, hogy a rozsdaövezeti akcióterületen épülő lakásoknál nemcsak a csokkal vásárlók, hanem bárki tud élni ezzel a támogatással, jóllehet kizárólag a természetes személy részére való értékesítés céljára létesített és az igénylő részére értékesített lakás esetében.

– Egy adott terület rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölése önálló kezdeményezésre indul – hangsúlyozta lapunknak küldött válaszában a Miniszterelnökség. Vagyis

a terület tulajdonosaként, fejlesztőjeként bárki tehet javaslatot annak rozsdaövezeti akcióterületként történő kijelölésére, a kezdeményezések elektronikus úton a rozsda@me.gov.hu e-mail címen nyújthatók be.

A kapcsolódó fejlesztési szándék előkészítése és a tervdokumentációk elkészítése a kezdeményező feladata. Az előzetes, majd a részletes vizsgálatot a rozsdaövezeti akcióterületekkel kapcsolatos ügyekért felelős miniszter folytatja le és készíti elő a Rozsdaövezeti Bizottságnak véleményezés céljából. A bizottság elnöke Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkára, tagjai pedig Gyutai Csaba, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője, László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára, Szabó Ferenc, a Miniszterelnökség koordinációs és elemzési főosztályának főosztályvezetője és Zeke Janka, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a vonatkozó kormányhatározat értelmében az előzetes vizsgálatot a kezdeményezés kézhezvételét követő 45 napon belül folytatják le, ha pedig a kezdeményezés további információk beszerzését teszi szükségessé, úgy az előzetes vizsgálat időtartama további 60 nappal meghosszabbodik. A részletes vizsgálat időtartama 30 nap, ha pedig összetett szakkérdés értékelésének vagy külső szakvélemény megkérésének szükségessége merül fel, ez az időtartam 75 napra nő. Az eljárás a Rozsdaövezeti Bizottság véleményének kialakításával zárul. Támogató bizottsági vélemény esetén előterjesztés készül, mely javaslatot tesz a rozsdaövezeti akcióterület helyrajzi szám alapú pontos lehatárolására, adott esetben pedig a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, illetve kiemelten közérdekűvé nyilvánítására. A végső döntést a kormány hozza meg.