A keleti vándorsáska is felkerülhet az étlapra

A lisztkukac után újabb rovarfaj lesz új élelmiszer az Európai Unióban.

Nagy Kristóf
2021. 11. 18. 6:30
Insects cooking course
Insects cooking course Fotó: HELMUT FOHRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb rovarfaj kerülhet az európai fogyasztók asztalára: 

decembertől élelmiszerként is forgalomba hozható a keleti vándorsáska (Locusta migratoria). A rovar fagyasztva és szárítva, valamint őrölt formában lesz kapható, de alapanyagként számos élelmiszer összetevőjeként is felhasználható. 

Brüsszel hivatalos értesítőjében már megjelent az erről szóló végrehajtási rendelet, amely kiterjed az Európai Unió összes tagállamára.

A keleti vándorsáska új élelmiszerként kerülhet kereskedelmi forgalomba, mivel emberi fogyasztásának korábban nem volt hagyománya Európában. A holland Fair Insects rovari fehérje előállításával foglalkozó vállalat 2018 végén kezdeményezte, hogy a rovarfaj új élelmiszerként forgalomba kerülhessen egészben snackként vagy élelmiszer-alapanyagként. Az engedélyhez elengedhetetlen volt az Euró­pai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye.

A szakvélemény szerint a keleti vándorsáska fagyasztott, szárított és por formában a forgalmazó által javasolt felhasználás és mennyiség mellett biztonságosan fogyasztható. 

A rákfélékre, puhatestűekre és atkákra aller­giás személyeknél ugyanakkor allergiás ­reakciót válthat ki a keleti vándorsáska. Az új élelmiszerbe további allergének is bekerülhetnek, például a rovarok táplálékából. 

Összességében ugyanakkor az EFSA szerint nincs az egészséget veszélyeztető élelmiszer-biztonsági kockázat. A tudományos élet szereplői viszont óvatosságra intenek. 

Európában sosem volt hagyománya a rovarfélék emberi fogyasztásának. A rovarok különböző részeiben – például páncél, végtagok – található enzimek akár súlyos allergiás reakciókat is kiválthatnak. Erről, valamint a rendszeres rovarevés hosszabb távú élettani hatásáról nincsenek tapasztalatok.

Az uniós engedély mindössze a kérelmező holland vállalat termékeire terjed ki, más gyártóknak tehát továbbra is engedélyeztetniük kell hasonló termékeiket. A Fair Insects a szellemi tulajdon védelmére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra a rovar tenyésztésének és feldolgozásának részleteit.

A lisztkukac az első rovar, amely élelmiszerként is kapható az Európai Unióban Fotó: Dirk Van't Hof / Shutterstock

A keleti vándorsáska a második rovarfaj, amely élelmiszerként kerülhet forgalomba az EU-ban. Elsőként a lisztbogár lárvája, ismertebb nevén a lisztkukac kapta meg az erre vonatkozó, minden tagországra érvényes engedélyt.

Magyarországon ugyanakkor nem várható, hogy az állandó bolti kínálatba kerüljenek az ehető rovarok, mivel ezek fogyasztását a magyar társadalom – hasonlóan a térség többi országához – mereven elutasítja. A kormány sem támogatja a rovari fehérje fogyasztását, mert egészségügyi kockázatokat rejt, nem tartalmazza a hagyományos állati húsfélékben található, az emberi szervezetnek fontos tápanyagokat. Ráadásul nincs olyan ellátást érintő krízis, ami szükségessé tenné ezen alternatív fehérjék fogyasztását.

Brüsszel és a zöldmozgalmak ugyanakkor örömmel látnák az európai fogyasztók asztalán a rovarféléket a klíma­gyilkosnak és fenntarthatatlannak bélyegzett hagyományos állati fehérjék alternatívájaként.

Borítókép: újabb rovarfajból készülhet étel az unióban (Fotó: Europress/AFP/Helmut Fohringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.