Hivatalosan is új élelmiszer az Európai Unió egész területén, így Magyarországon is a közönséges lisztbogár lárvája, közismertebb nevén a lisztkukac, amely június végén elvben már a boltok polcain is megjelenhetne.
Az Európai Bizottság erről szóló végrehajtási rendelete már megjelent a hivatalos bizottsági értesítőben, a kihirdetésétől számított huszadik napon,
e hónap végére így már élelmiszerként kerülhet kereskedelmi forgalomba a lisztkukac.
A rovar egészben vagy szárítva, snackként valamint fehérjetermékek, kekszek, hüvelyesekből készült ételek és tésztaalapú ételek összetevőjeként jelenhet meg. A felhasznált rovarfehérje-mennyiséget, valamint a figyelmeztetést az allergiás reakciók lehetőségére kötelező feltüntetni a csomagoláson.
Az üzletekben a vásárlók szárított Tenebrio molitor lárva (közönséges lisztbogár) vagy az ebből készült összetevőt tartalmazó elnevezéssel találkozhatnak.
Lisztkukacalapú élelmiszert csak egyetlen vállalat, az engedélyeztetést kezdeményező SAS Group francia vállalat forgalmazhat a következő öt évben – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ennek oka, hogy a vállalat a szellemi tulajdont képező adatok védelmét is kérelmezte.
Magyarország ellenezte a tagállamok képviselőiből álló uniós állandó bizottság tavaszi ülésén az engedély kiadását. A magyar álláspont szerint Európában nincs olyan mértékű fehérjehiány, amely indokolná a rovarfehérjék étkezési felhasználását
– hangsúlyozta lapunk megkeresésére az Agrárminisztérium.
A tárca arra is rámutatott, Magyarországon nincs hagyománya az étkezési célú rovarfelhasználásnak. A Kaposvári Egyetem közelmúltban végzett felméréséből az derült ki, hogy
a lakosság döntő többsége elutasítja a rovarfogyasztást, az elutasítottság hazánkban az átlagosnál is nagyobb.
A minisztérium arra emlékeztetett, hogy egyes uniós tagállamokban – Belgium, Hollandia, Dánia, Finnország, korábban Nagy-Britannia – nemzeti hatáskörben már régóta engedélyezik a rovarból készült élelmiszerek forgalmazását. Az engedélyezést viszont nem előzte meg uniós szintű eljárás. Az uniós szintű engedélyeztetést azonban már kötelezővé teszi a 2018-tól érvényes új EU-s irányelv.
Ahol 2018-ig jogszerűen forgalmazták a rovar élelmiszereket, és a határidőre uniós engedélykérelmet nyújtottak be, ott az eljárás lezárásáig forgalomba maradhatnak ezek a termékek.

Fotó: 123RF
Emiatt több ehető rovarfaj engedélyezését is kérelmezték, ezek közül a bizottság már többet is érvényesnek minősített. Ezeket a kérelmeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálja.
A szakhatóság jelenleg a házi tücsök, a penészevő gabonabogár-lárva, a hím háziméh-bábok, a trópusi házi tücsök és a keleti vándorsáska esetében végez kockázatértékelést.
A szakhatóság véleménye nélkülözhetetlen a későbbi forgalomba hozatalhoz.
A rovarfogyasztás egészségügyi kockázatai mellett kihívást jelent, hogy
hiányoznak a rovarból készült termékek előállításának és forgalmazásának szektorspecifikus jogszabályai
– tette hozzá az Agrárminisztérium.
Elmarad a rovarforradalom
Magyarországon az emberek csaknem kétharmada sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó ételt és mindössze nyolc százalékuk gondolja úgy, hogy feltétlenül szükség lenne a jövőben az ilyen élelmiszerek bolti forgalmazására azok előállítási és fogyasztási előnyei miatt – derül ki az Agroinform.hu legújabb felméréséből. A portál közleményében kiemelte: a magyarok kulturális és érzelmi okokból is idegenkednek a rovarevéstől, mindez jelenleg áttörhetetlen akadályt képez az ilyen termékek térhódítása előtt.