időjárás -1°C Natália 2023. december 9.
logo

Áder János a Planet 2021 gazdasági hasznáról beszélt új podcastjában

Forrás: MTI
2022.02.14. 12:09 2022.02.14. 13:05
Áder János a Planet 2021 gazdasági hasznáról beszélt új podcastjában

A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó gazdasági hasznáról beszélgetett Áder János köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának legújabb, hétfői adásában.

A műsorban az államfő beszélgetőpartnere Joó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, a Planet 2021 megrendezéséért felelős kormánybiztos volt, aki a budapesti Víz Világtalálkozók rendezésében is közreműködött.

A kormánybiztos szerint, a budapesti Víz Világtalálkozónak köszönhetően Magyarország meghatározó szereplője lett a vízdiplomáciának. 

Áder János arra hívta fel a figyelmet, hogy a világtalálkozóknak tudományos, diplomáciai és gazdasági hozadékai is voltak.

Ezért később a Planet 2021 rendezvényen bővítették a tematikát, beemelve a vízkérdés mellé a fenntarthatóságot, az energiahatékonyságot, az élelmiszerbiztonságot.

A Planet 2021 expón a visegrádi országokból érkezett 183, alaposan kiválogatott, jó minőségű terméket és szolgáltatást nyújtó cég vett részt kiállítóként. Ezek egymással is együttműködtek a harmadik országokban történő piacra lépés érdekében, mondta el Joó István. Összesítése szerint az expó megrendezése 9,7 milliárd forintba került a központi költségvetésnek, ugyanakkor a résztvevő cégek közül 128 rövid, közép- és hosszú távon 134 milliárd forintnyi üzleti hasznot vár a találkozó által kínált lehetőségektől.

Áder János ezen a ponton jelezte: az expó ideje alatt 4000 üzleti találkozó valósult meg. 

Külön sikerként értékelte, hogy nem a cégeknek kellett különböző kontinensekre utazniuk tárgyalni, hanem – mint fogalmazott – „itt tárgyalhattak a fél világgal”. Az államfő szerint, ha ennek a remélt 134 milliárd forintos üzleti nyereségnek csupán a 10 százaléka kerül vissza az állami költségvetésbe, akkor a Planet 2021 már sikeres volt.

Joó István jelezte azt is, hogy a részt vevő 183 cégből több tucatnyi még nem tudott nyilatkozni az üzleti várakozásaikkal kapcsolatban, így ez az összeg tovább is nőhet.

A kormánybiztos úgy vélte, hogy Magyarországnak a továbbiakban is meghatározó szerepe lesz Közép-Európában az ilyen jellegű események megrendezésében. Mindezek mellett hatalmas eredmény, hogy a Planet 2021-re több ezer diák is kilátogatott.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.