Hiénák köröznek a kacsatartók körül

Lefölözné az állam által biztosított többletforrást a víziszárnyas-termelőket képviselő társaság. A múlt heti tüntetésen részt vevőktől azt kéri a cég, hogy adataik megadásával a társaságon keresztül nyújtsák be a támogatási igényüket az államkincstárnak. Munkájukért cserébe természetesen némi jutalmat is elfogadnának. A Baromfi Terméktanács szerint a gazdáknak semmi dolguk nincs, hiszen a kincstár minden ügyfelének automatikusan utalja majd a megítélt állatjóléti támogatás összegét.

2022. 02. 10. 6:44
null
Kelebia, 2012. augusztus 23. Törzsállományhoz tartozó kacsák a Kelebiai Baromfikeltető Kft. telephelyén 2012. augusztus 23-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs további teendőjük a kacsa- és a libatermelőknek azzal kapcsolatban, hogy megkaphassák a kormány 1,9 milliárd forintos rendkívüli állatjóléti többlettámogatását – hívta fel a figyelmet tegnap a Baromfi Terméktanács (BTT). A szakmai érdekképviseleti szervezet jelezte: az összeg rendelkezésre áll, azt a kincstár a jogosultaknak kifizeti, ahogy az ezzel kapcsolatos előkészületek befejeződnek.

A terméktanács azt követően tájékoztatta erről tagságát, miután a napokban felröppentek olyan hírek, hogy a tüntető gazdákat képviselő, a demonstrációt szervező Likvid Kontroll Kft. arra buzdítja a termelőket, hogy mielőbb kössenek velük szerződést, s adataikat megadva, rajtuk keresztül adják be támogatási igényüket az államkincstárnak. Ennek fejében pedig némi sikerdíjra is igényt tartanának. Lapunk úgy tudja, hogy tízszázalékos részesedéssel lenne elégedett a cég. 

Szabó Bálint, a cég vezetője a társaság Facebook-oldalán ugyan tagadta, hogy elvárnák a gazdáktól, hogy ekkora összegű sikerdíjat fizessenek ki a magát érdekképviseletnek beállító társaságnak, azt azonban elismerte, hogy a munkatársai telefonon arról tájékoztatták a termelőket, hogy általában tízszázalékos sikerdíjért dolgoznak. A pénteki tüntetés szószólója a videóban elmondta: senkitől nem kérnek pénzt, de az érintettek dönthetnek úgy, hogy néhány százalékkal honorálják a munkájukat.

Nagy István agrárminiszter többlettámogatásról biztosította a tüntető gazdákat                                                  Fotó: Agrárminisztérium/Pelsőczy Csaba

A közel kétmilliárd forintos támogatás esetén nem kis pénzről lehet szó, ha a gazdák csak az „elvárt” tízszázalékos sikerdíj felét vagy harmadát fizetnék ki, akkor is több tíz millió forintnyi állami forrás kerülne ki az ágazatból, holott a termelőknek minden fillérre szükségük van. 

Nagyon nehéz év áll a baromfitartók mögött, az idei év pedig további kihívásokat tartogat. A Covid-járvány miatti fogyasztáscsökkenést a takarmány- és energiaárak drasztikus növekedése követte, ráadásul a múlt évben ismét felütötte a fejét a madárinfluenza az országban, ami elkezdte tizedelni az állományt.

A Likvid Kontroll Kft. tegnap már arról adott tájékoztatást, hogy a víziszárnyas-ágazat termelőinek járó, de eddig elmaradt állatjóléti támogatások azonnali kifizetése érdekében hivatalos levélben hat területileg illetékes kormányhivatalt kerestek meg. 

Az említett posztok alatt számos termelő feltette a kérdést, hogy vajon mi szükség van az adataik megadására, hiszen az államkincstár ismeri a termelőket – korábban is utalt már nekik támogatást –, így automatikusan kifizetik majd az Agrárminisztérium által biztosított többletforrást. A társaság szerint azonban az újabb igénybejelentés gyorsítja a folyamatot, és az illetékes állami szervnek megadott határidőn belül intézkednie kell.

Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, a víziszárnyastartással foglalkozó termelők egy része a múlt héten demonstrációt tartott a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. A tiltakozó gazdák szerint ugyanis a múlt évben nem kapták meg a nekik járó állatjóléti támogatásokat, illetve csak azok töredékét fizette ki a kincstár. A demonstráción Nagy István agrárminiszter is részt vett, aki jelentős, mintegy 1,9 milliárd forintos többlettámogatásról biztosította a gazdákat. A pénteki eseményen ugyanakkor nem csak az elmaradt támogatások miatti panaszokról esett szó. A tüntetők az állatjóléti támogatások kifizetése mellett a kacsa- és libaszövetség vezetőinek lemondását követelték. A termelők elégedetlensége miatt a BTT-n belül működő Magyar Kacsaszövetség és Magyar Lúdszövetség intézőbizottsága is felajánlotta lemondását.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.