Segítséget kapnak a kacsatartók

Rendkívüli támogatást biztosít a nehéz helyzetbe jutott víziszárnyastartó gazdaságoknak a kormányzat. A hírt Nagy István agrárminiszter közölte, miután tárgyalt a Bács-Kiskun megyei Mélykúton demonstráló kacsa- és libatenyésztő gazdálkodókkal. A tárcavezető jelezte azt is, a tervek szerint legkésőbb 2022 második felében új baromfi-állatjóléti támogatást indítanak a Vidékfejlesztési program keretében, évi 12 milliárd forint értékben.

2022. 02. 04. 16:05
Fotó: Pelsoczy Csaba Forrás: AM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszeri, mintegy 1,9 milliárd forintos támogatást biztosít a hazai kacsa- és libatartó gazdaságok számára a kormány – közölte Nagy István, miután amerikai útját megszakítva részt vett a kacsa- és libatartók által szervezett demonstráción. Az agrárminiszter a tenyésztőkkel folytatott tárgyalást követően elmondta: a baromfiágazatnak járó állatjóléti támogatások keretét 2010 óta a háromszorosára emelték, ami mára eléri a 12 milliárd forintot. 

Az ágazat gyors fejlődési üteme, a megnőtt támogatási igények kielégítése miatt ezt a keretet a tárca az elmúlt években rendre további forrásokkal egészítette ki. – Az idén a már megemelt kerethez képest is magasabb ágazati igény miatt úgy döntöttünk, hogy visszamenőleg pótoljuk a kacsa- és libatartók számára az állatjóléti támogatásokat, melynek összege 1,9 milliárd forint – hívta fel a figyelmet miniszter. 

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium és jogelődjei 2008 óta a Baromfi Terméktanáccsal szoros együttműködésben alakította ki ennek a támogatási formának a szakmai tartalmát, igénylését és felosztását, az ágazat által megfogalmazott elvárásoknak megfelelően. Ezt az együttműködést a jövőben is fenn kívánják tartani. 

Biztosítani kell a baromfiágazaton belüli egyensúlyt, amelyhez hozzájárul a források arányosabb elosztási rendje is. Emellett a tárca legkésőbb 2022 második felében új baromfi állatjóléti támogatás indítását tervezi a Vidékfejlesztési program keretében, évi 12 milliárd forint értékben

 – emelte ki Nagy István.

A termelők tegnap a Bács-Kiskun megyei Mélykúton gyűltek össze, ahol az állatjóléti támogatások kifizetését, a hatóságilag megszabott felvásárlási árminimum bevezetését, valamint a kacsa- és libaszövetség vezetőinek lemondását, illetve elszámoltatását kérték a tárcától. 

A demonstráción a gazdák képviselője, Szabó Bálint elmondta, hogy a legfontosabb követelésük, hogy az elmaradt állatjóléti támogatásokat fizessék ki. Emellett meglátásuk szerint szükség lenne egy olyan minimális felvásárlási ár meghatározására, amelynél olcsóbban senki nem vehetné át a termelőktől a szárnyasokat. Továbbá olyan szabályozást szorgalmaznak, amely megtiltja, hogy a vágóhidak bekalkulálhassák az árakba a termelőknek járó állatjóléti támogatásokat. Ezzel kapcsolatban Nagy István jelezte, hogy károsnak tartja a vágóhidaknak ezen gyakorlatát, ami a termelői bizalom megingásához is vezethet. 

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki maga is részt az ágazati szereplők és a minisztérium képviselői közötti egyeztetésen, lapunknak elmondta: a kormányzat által biztosított többletforrás valamennyi víziszárnyastartónak könnyebbséget jelent. A tárgyaláson a jelenlegi anyagi nehézségek kezelését szolgáló kormányzati döntés után már érdemben lehetett arról beszélni, hogy hogyan lehetne a jövőben a termelői eredményességen javítani. Az államtitkár szerint a termelők együttműködése és közös fellépése a siker kulcsa, ehhez pedig a kormányzat minden segítséget kész megadni. Az állatjóléti támogatások jövőjével kapcsolatban is egyeztettek a felek, a legfontosabb ugyanis az, hogy a források kifizetése a termelők szempontjából minél kiszámíthatóbbá váljon. – Számos javaslatot kaptunk a tárgyalás során a gazdáktól, s egyetértünk azzal a felvetéssel is, hogy az állatjóléti támogatások kifizetése arányosabb legyen az egyes termékpályák között. Ahogyan eddig, úgy most is számítunk a Baromfi Terméktanács együttműködésére a támogatások kialakításakor – fogalmazott Feldman Zsolt.

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, a kacsa- és libatartók szerint a víziszárnyastartó gazdaságok az elmúlt hónapokban az állatjóléti támogatások töredékéhez jutottak hozzá, ami csődközeli helyzetbe sodorta őket. Nagy István ugyanakkor lapunknak adott nyilatkozatában leszögezte: a az állam semmilyen forrást nem tartott vissza a baromfiágazattól, épp ellenkezőleg, a takarmánypiaci helyzetre való tekintettel többlettámogatást nyújtott a bajba jutott termelőnek. A kifizetett pluszforrás mintegy harmadát ráadásul a liba- és kacsatartó gazdaságok kapták meg. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke szerint a koronavírus okozta gazdasági hatások, a magas takarmányárak, az elszabadult energiaárak, a madárinfluenza, valamint az állatjóléti támogatások visszaosztásai szinte kilátástalan helyzetet teremtettek az ágazatban. Az állatjóléti támogatások keretösszege a víziszárnyas esetében komoly visszaosztást eredményezett az elmúlt két negyedévben, ezt a szervezet jelezte is az Agrárminisztériumnak, kérve a kormányzatot többletforrások biztosítására. 

Borítókép: Nagy István a demonstráló tüntetőkkel tárgyal (Fotó: AM/Pelsőczy Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.