Zavarkeltés a baromfisoknál

Semmilyen forrást nem tartott vissza az állam a baromfiágazattól, épp ellenkezőleg, a takarmánypiaci helyzetre való tekintettel többlettámogatást nyújtott a bajba jutott termelőnek. A kifizetett pluszforrás mintegy harmadát ráadásul a liba- és kacsatartó gazdaságok kapták meg – reagált Nagy István a sajtóban minap megjelent hírre, miszerint a víziszárnyastartó gazdaságok az állami támogatások töredékéhez jutottak hozzá, ami csődközeli helyzetbe sodorta őket. Az egyik baloldali portálnak nyilatkozó baromfitenyésztő ugyanakkor igyekszik politikai töltetet adni a problémának, szerinte ugyanis az állam szándékosan kivérezteti az ágazatot.

2022. 02. 01. 8:22
null
Gödöllő, 2017. január 23. Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását. MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos demonstrációra készülnek a víziszárnyastartó gazdák, mivel szerintük az állam visszatartja a nekik járó állatjóléti támogatásokat, ezzel csődközeli helyzetbe hozva az ágazat szereplőit. Erről Szalóki Szabolcs, az egyik legnagyobb hazai kacsatelep vezetője beszélt a Napi.hu portálnak, aki szerint az állam szándékosan kivéreztetné a víziszárnyassal foglalkozó gazdaságokat, csak hogy később a nagy integrátorok Fidesz-közeli cégekhez kerüljenek. A Szalóki Agro-Farm Kft. ügyvezető igazgatója szerint a legutóbbi két negyedévben csak a támogatás töredékét kapták meg. Ez azért okoz nagy gondot, mivel az integrátorok a felvásárlási árakba már belekalkulálják az állatjóléti támogatásokat is. A termelők február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton gyűléssel egybekötött tüntetést tartanak.

Lapunk az üggyel kapcsolatban megkereste az Agrárminisztériumot is. Nagy István, a tárca vezetője közölte: 2021-ben az állam semmilyen támogatást nem tartott vissza a baromfiágazattól és nem csökkentette annak mértékét. Sőt a takarmánypiaci helyzetre tekintettel többletforrást tudott biztosítani az ágazatnak.

 – A többletforrás nagyjából egyharmadát kapták meg a víziszárnyas-ágazat szereplői, ezért hamis minden állítás, amely ezzel ellentétes – szögezte le a miniszter. Nagy István szerint rendkívül káros az a néhány vágóhíd által alkalmazott gyakorlat, miszerint a termelőknek járó állatjóléti támogatásokat bekalkulálják a felvásárlási árakba, azzal csökkentve annak mértékét.

Emlékeztetett arra, hogy a baromfi állatjóléti támogatások kerete a 2010. évi négymilliárd forintról 2021-re 12 milliárd forintra nőtt. Az elmúlt néhány évben ráadásul a baromfiágazatra irányuló kiemelt kormányzati figyelem révén a keretösszeget eseti jelleggel, több alkalommal megemelte a tárca, így 2019-ben 12,8 milliárd forint, 2020-ban 14,6 milliárd forint, míg 2021-ben 14,4 milliárd forint kerülhetett a baromfitartókhoz. 

A tárca egyébként kérte a terméktanácsot, hogy a mostani tapasztalatok alapján tegyen új javaslatot az állatjóléti támogatás alapkeretének újbóli felosztására az egyes termékpályák között.

A baromfitermelők az idén komoly nehézségekkel találták szembe magukat. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke lapunknak azt mondta, a koronavírus okozta gazdasági hatások, a magas takarmányárak, az elszabadult energiaárak, a madárinfluenza, valamint az állatjóléti támogatások visszaosztásai szinte kilátástalan helyzetet teremtettek az ágazatban. 

– E kiélezett helyzet kitűnő táptalaj a feszültség fokozására a terméklánc szereplői között, és sokszor eredményez alaptalan, hitelrontó, hangulatkeltő vagy lázító hangvételű megnyilatkozásokat. Tudjuk, érzékeljük a tagság nehézségeit és problémáit, s azokat minden esetben tolmácsoljuk a szaktárcának – hívta fel a figyelmet a szakember. 

Az állatjóléti támogatások keretösszege a víziszárnyas esetében komoly visszaosztást eredményezett az elmúlt két negyedévben, ezt a szervezet jelezte is az Agrárminisztériumnak, kérve a kormányzatot többletforrások biztosítására. Csorbai Attila szerint nagyságrendileg 16-17 mil­liárd forintra lenne igény az ágazatban. A 12 milliárd forintos alaptámogatás újbóli keretfelosztása ugyanakkor további feszültségeket teremthet.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.