Bőven lehet fedezete a Molnak a benzinárstopra

Április derekára tovább nyílt a Brent–Ural árkülönbözet, ami a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek.

Forrás: VG.HU2022. 04. 12. 16:24
null

Április derekára tovább nyílt a Brent–Ural árkülönbözet, ami a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek.

Április derekára tovább szélesedett a Brent és az Ural típusú olaj közötti árrés, ez pedig még a korábbinál is kedvezőbb környezetet jelent a Mol finomítói számára, melyek többségében az olcsóbb orosz típusú olajat hasznosítják – olvasható a Világgazdaság (VG) cikkében.

Az árkülönbözet a finn szektortárs Neste adatai alapján már hordónként 35 dollárra rúg, ennyivel kerül kevesebbe az orosz Ural, mint az északi-tengeri Brent. Március közepéhez képest tehát újabb öt dollárral nőtt az orosz–ukrán háború hatásaként a két olajtípus árfolyamának különbsége.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője akkor a VG-nek úgy kalkulált, a harminc dollárral olcsóbb Uralon naponta 2,5 milliárd forintot nyer a magyar olajtársaság. A szakértő a portál újabb megkeresésére azt mondta,

a jelenlegi árfolyamkülönbség naponta már mintegy 3,5 milliárd forintot jelenthet a Molnak.

A társaság profitabilitását emellett nagyban javítja az is, hogy az erős gázolajkereslet miatt a dízelárrések is az egekbe szöktek. Jórészt ezeknek köszönhető, hogy a Mol márciusban tízszeresére ugró, hordónként 33,7 dolláros finomítói árrést jelenthetett.

Mindez annak fényében is érdekes, mert a magyarországi kis- és nagykereskedelmi üzemanyagár-sapka negatív hatását továbbra is legfeljebb napi egymilliárd forint körülire becsüli a szakértő.

Vagyis a hatósági árszabályozásból adódó veszteségeket változatlanul bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség.

Az árkülönbözet további szélesedésre viszont nem számít Pletser Tamás, már csak azért sem, mert az orosz termelés visszafogásával a kínálat is csökken, a meglévő készletekre pedig várhatóan talál majd piacot Oroszország. Ezzel együtt a háború előtti, jellemzően két-három dolláros különbség visszatérését sem várja rövid távon a szakértő, egy ideig tehát még fennmaradhat a Mol számára kedvező helyzet.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.