Egyszerűsödött az ukrán menekültek foglalkoztatása

A menedékes ukrán állampolgárok munkavállalási engedély nélkül dolgozhatnak Magyarországon.

Magyar Nemzet
2022. 05. 14. 12:00
null
20220301 tiszabecs ukran menekultek havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkavállalási engedély nélkül is bármilyen állást elvállalhatnak május elejétől a Magyarországon menedékes státust kérő ukrán állampolgárok. A foglalkoztatók ráadásul támogatást is kapnak a háború elől menekülők foglalkoztatásához – hívta fel a figyelmet közleményében a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda. 

Emlékeztettek: bizonyos hiányszakmákban korábban is könnyítésekkel vállalhattak munkát a környező, Európai Unión kívüli országokból érkező munkavállalók.

A májustól életbe lépett könnyítések kimondottan a menedékes státust kérőkre vonatkoznak. Azok az ukrán állampolgárok, akiknek nincs menedékes státusuk vagy menedékesként elismerésüket nem kérték, a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó általános szabályok szerint vállalhatnak munkát. 

Foglalkoztatásuk ebben az esetben fő szabály szerint engedélyhez kötött, amennyiben nem a meghatározott hiányszakmák valamelyikében dolgoznak. A hiányszakmák között megtalálhatóak többek között bizonyos IT-munkakörök, az építőmérnök, a szakács és a pincér is. Ez a kedvezmény az új típusú, biometrikus útlevéllel beutazó ukrán állampolgárokra vonatkozik, akik bármely 180 napos perióduson belül legfeljebb kilencven napot tartózkodnak Magyarországon.

A menedékes státust nem kérő, nem hiányszakmában foglalkoztatott ukrán állampolgárok kizárólag munkavállalási engedéllyel foglalkoztathatók, amelyet a munkáltatónak kell igényelnie az illetékes kormányhivatalnál. Az ukrán állampolgárok vagy ukrán–magyar kettős állampolgárok foglalkoztatására a munkáltató kérelme alapján állami támogatás is igényelhető.

Az állami támogatás akkor vehető igénybe, ha a munkavállalót az adott munkaadó legalább kilencven napig foglalkoztatta a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül. Feltétel, hogy a munkavállaló vagy családtagja a háború kitörését követően érkezzen Magyarországra, ahol menedékesként elismerését kérte, menedékes vagy magyar állampolgár.

A támogatás a munkaviszony fennállásának idejére, legfeljebb egy évre vehető igénybe, de a munkáltató kérelmére újabb tizenkét hónappal meghosszabbítható. A támogatás mértéke munkavállalónként havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének fele, legfeljebb 30 ezer forint, ha a munkavállaló a háború kitörése előtt érkezett Magyarországra. 

A háború kitörését követően érkezők után 60 ezer forint a támogatás felső határa, de a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után további 12 ezer forint kérhető.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.