IMF: A magyar növekedés lehet a második leggyorsabb a feltörekvő Európában

Magyarország gazdasága lehet a második leggyorsabban növekvő az idén Horvátország után a feltörekvő és fejlődő európai térségben – a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden publikált Világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) című jelentése szerint.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 11. 17:11
null
Komarna, 2022. július 26. Légi felvétel a Peljesac hídról a horvátországi Komarna közelében 2022. július 26-án, az átadás napján. A 420 millió eurós költséggel a kínai China Road and Bridge Corporation (CRBC) által megépített híd a szárazföld és a Peljesac-félsziget között ível át 55 méter magasságban a tengeröböl fölött, és így megteremti az összeköttetést Bosznia-Hercegovina tengerpartjának elkerülésével az attól északra és délre húzódó, Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IMF Magyarországgal foglalkozó előző, áprilisi előrejelzésében az szerepelt, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) 3,7 százalékkal nő, a kedden ismertetett frissített becslésben 5,7 százalékos növekedési ütem szerepel. A jövő évi GDP-növekedési adatot a jelentés összeállítói 1,8 százalékra változtatták az áprilisban jósolt 3,6 százalékról. Tavaly 7,1 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye. Az infláció a tavalyi 5,1 százalék után idén 13,9 százalék, jövőre 13,3 százalék lesz a legfrissebb várakozás szerint. Az IMF áprilisban az idei évre 10,3 százalékos, jövőre 6,4 százalékos inflációt prognosztizált – áll a távirati iroda összeállításában, amelyben a prognózist részletezi.

A munkanélküliség az áprilisban vártnál kedvezőbben alakul az IMF szerint idén és jövőre Magyarországon. A ráta tavaly 4,1 százalék volt, idén várhatóan 3,4 százalék, jövőre 3,8 százalék lesz. Áprilisban az idei évre 4,3 százalékos, jövőre pedig 4,2 százalékos magyarországi munkanélküliséget várt az IMF. 

A valutaalap szerint idén a térségben a legnagyobb mértékben Horvátországban nő a GDP, 5,9 százalékkal, a növekedés üteme jövőre 3,5 százalékra mérséklődik. 

Ukrajnában az áprilisi előrejelzésével megegyező, 35 százalékos idei GDP-esést vár az IMF, a jövő évre nem adott becslést. Az idei ukrán inflációt az IMF 20,6 százalékra becsüli a tavalyi 9,4 százalékot követően. Az IMF nem közölt jövő évi inflációs becslést, és nem tett közzé várakozást a munkanélküliség idei és jövő évi alakulása kapcsán – foglalja össze az MTI.

Az IMF előrejelzése szerint Oroszországban a GDP az áprilisban várt 8,5 százalék helyett 3,4 százalékkal csúszik lejjebb az idén, a jövő évi GDP-csökkenési adatot 2,3 százalékon tartották a jelentés összeállítói. 

Az idei infláció az áprilisban becsült 21,3 százalék helyett 13,8 százalék lesz a friss várakozás szerint és jövőre öt százalékra mérséklődik az áprilisban jelzett 14,3 százalék helyett. Oroszországban a munkanélküliség a tavalyi 4,8 százalékról idén négy százalékra, jövőre 4,3 százalékra változik. Áprilisban az idei évre 9,3 százalékos, jövőre 7,8 százalékos rátával számolt az IMF.

Borítókép: Légi felvétel a Peljesac hídról a horvátországi Komarna közelében 2022. július 26-án, az átadás napján (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.