időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

A magyar forrásokat utalná Ukrajnának az EU

Forrás: VG.HU
2022.11.12. 20:24 2022.11.12. 21:02
A magyar forrásokat utalná Ukrajnának az EU

Magyarország támogatja Ukrajnát, erre a jövő évi költségvetésben is elkülönítette a megfelelő forrást. Az Európai Unió viszont a közös hitelfelvétel tervével a magyar forrásokat akarja átutalni az ukrán kormánynak, ami teljesen indokolatlan, miután Ukrajna idei finanszírozása megoldott, s ezt az Európai Bizottság is elismerte – olvasható a VG cikkében.

Elvi alapon és üzenetértékkel utasítja vissza Magyarország azt az európai uniós felvetést, miszerint Ukrajnát a jövőben a tagállamok által közösen felvett hitellel támogassák meg. Mint arra november nyolcadikán a közösség pénzügyminisztereinek találkozóján Varga Mihály is felhívta a figyelmet, a koronavírus-járvány idején hazánk – az elvi ellenkezése ellenére, és az uniós egység fenntartása érdekében – már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez.

Ezután azonban a Magyarországnak járó támogatást nem kaptuk meg. Ezért – közölte Varga Mihály – semmilyen újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni.

Magyarország egyébként kétoldalú megállapodással támogatja Ukrajnát. A 2023-as költségvetésben a kormány elkülönítette azt az összeget, ami az Európai Unió által javasolt 18 milliárd euróból Magyarországra esik. Hazánk tehát készen áll arra, hogy kétoldalú megállapodást kössön Ukrajnával és a ránk eső összeget a magyar költségvetésből folyósítsa Ukrajnának. A jelenlegi brüsszeli tervek szerint az Európai Unió a mostani költségvetésből kíván 18 milliárd eurót fizetni Ukrajnának.

Pedig azt az Európai Bizottság is elismerte, hogy erre az évre már biztosított Ukrajna finanszírozása, tehát erre semmi szükség nem lenne.

Vagyis a fentiek értelmében egyértelmű, hogy a Magyarországnak járó uniós forrásokat fizetné ki Brüsszel Ukrajnának. Mindez természetesen Magyarország számára elfogadhatatlan, ezért a brüsszeli terveket a magyar kormány nem támogatja – szögezte le a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Az Európai Unió és pénzügyi intézményei 2014 és 2021 között eddig már közel ötmilliárd euró hitelt folyósítottak Ukrajnának. Emellett a háború kitörésére tekintettel az uniós állam- és kormányfők májusban megállapodtak egy további kilencmilliárd eurós pénzügyi segélycsomag folyósításáról. Ezeket hazánk kivétel nélkül támogatta.

Ez utóbbi összegből egymilliárd eurót már augusztusban megkapott Ukrajna. A legutóbbi találkozójukon az uniós pénzügyminiszterek további ötmilliárd eurós hitel folyósítására vállaltak kötelezettséget, amit még ebben az évben egy újabb hárommilliárd eurós támogatás követhet. Vagyis Ukrajna idei évi támogatása teljesen megoldott, így indokolatlan az Európai Bizottság azon felvetése, hogy 18 milliárdos hitelből támogassák meg Ukrajnát – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: Ursula von der Leyen (Fotó: MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.