Varga Mihály: Magyarország nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt

A pénzügyminiszter szerint mivel Magyarország eddig nem kapta meg a neki járó pénzt, ezért nem támogatjuk a közös uniós hitelfelvételt sem, amelyből az ukránokat támogatná Brüsszel – írja a Vg.hu.

Forrás: Vg.hu2022. 11. 08. 15:05
null
20200618 Budapest Majdnem 1400 milliárd forintot költött az állam a válság hatásai­nak közvetlen kezelésére. A Magyar Nemzetnek adott interjúban Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: gazdaságvédelmi operatív törzs néven új testület alakul, ennek feladata a gazdaság növekedését fékező adminisztratív szabályok kiiktatása lesz. Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel Magyarország eddig nem kapta meg a neki járó uniós támogatást, ezért szemben a járvány alatt támogatott közös hitelfelvétellel, most semmilyen hasonló lépést nem támogatunk – közölte Varga Mihály az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácskozásán Brüsszelben. A politikus az ülés után hangsúlyozta, hogy Magyarország készen áll Ukrajna további segítésére, 

már eddig is több mint egymillió menekültet befogadott, és több mint 31 milliárd forint támogatást is adott a háború sújtotta ország segítésére.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az Európai Bizottság szerint erre az évre már biztosítva van Ukrajna finanszírozása. 

Az eszmecsere ma arról folyt, hogy 2023-ban milyen módon biztosítja az Európai Unió azt a havi 1,5 milliárd, azaz éves szinten 18 milliárd eurós támogatást, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be októberben.

Varga szerint a bizottság terve az, hogy hitelt vesz fel Ukrajna megsegítésére, ehhez kér felhatalmazást a tagállamoktól. Bár a tárcavezető szerint Magyarország készen áll Ukrajna támogatására, azonban semmilyen újabb uniós hitelfelvételhez nem kívánunk hozzájárulni. Magyarország eddig is aktívan segítette Ukrajnát, a háború előtt a makropénzügyi támogatás elfogadásával, az ukrajnai magyar kisebbség erősítésével támogattuk keleti szomszédunkat, és a segítségnyújtásunk a háború kitörése után is folyamatos – olvasható a VG cikkében.

Mindemellett Magyarországra már több mint egymillió menekült érkezett Ukrajnából, az ukrán válsággal kapcsolatos kiadásaink meghaladják a 31 milliárd forintot. 

Hazánk kész továbbra is támogatni Ukrajnát, pénzügyileg egyszerűbb és hatékonyabb módszerekkel, kétoldalú megállapodás keretében, akár a nemzeti költségvetéséből is – tette hozzá Varga Mihály, aki felidézte 

az IMF becslését, amely szerint  havonta mintegy 3-4 milliárd euró, azaz átszámítva 1200–1600 milliárd forint kellene az ukrán állam működésének fenntartására.

A pénzügyminiszter szerint hatalmas összegről van szó, ezért bízunk abban, hogy Európa más országai, az Amerikai Egyesült Államok és a nagy nemzetközi pénzintézetek továbbra is kellő részt vállalnak a háború sújtotta ország megsegítésében.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.