időjárás 6°C Marcella 2023. január 31.
logo

Horvát államfő: Az EU háromszor drágábban veszi a gázt az USA-tól

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.11.29. 20:04 2022.11.29. 20:14
Horvát államfő: Az EU háromszor drágábban veszi a gázt az USA-tól

A gáz nem árucikk, hanem erőforrás, amely biztonságot, függetlenséget és erőt ad. Az Európai Unió (EU) pedig jelenleg olyan helyzetben van, hogy az Egyesült Államoktól veszi a gázt háromszor drágábban – jelentette ki Zoran Milanovic horvát államfő kedden Zágrábban, a horvát–szlovén gazdasági fórumon.

Oroszország és az Egyesült Államok szerinte megsemmisíthetetlenek, mert meghatározott technológiával (…) és saját szükségleteiket kielégítő, korlátlan mennyiségű energiával rendelkeznek.

Hozzátette, hogy Kína már nem ebbe a kategóriába tartozik.

Úgy vélte: az EU sokáig abban az illúzióban ringatta magát, hogy valamilyen energetikai közös piacot hoz létre, de a komoly háborús helyzet miatt most a szövetséges Washingtontól vásárol gázt, háromszoros áron.

Emmanuel Macron francia államfő szerinte kedden valójában azért utazott az Egyesült Államokba, hogy Joe Biden amerikai elnökkel folytatott tárgyalásain megértésért és kegyelemért könyörögjön a gyengébb pozíciójából.

Rámutatott: Horvátországnak nincs ipara, gazdaságilag fejletlenebb országok is jobban állnak ezen a téren.

Úgy vélte: az euró küszöbönálló bevezetése Horvátország számára azért jó, mert ott rendkívül kiszolgáló jellegű a gazdaság.

Horvátország az európai történésektől, különösképpen a németországi helyzettől függ – mondta Zoran Milanovic. Amilyen nekik lesz, olyan lesz nekünk is – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magas energiaárak miatt már Németországban is gondok vannak a termeléssel.

Borut Pahor leköszönő szlovén államfő, aki utolsó hivatalos útjára érkezett hétfőn Horvátországba, egyetértett Milanoviccsal abban, hogy a háború miatt nagyon bizonytalan és kiszámíthatatlan időben élünk.

Mint mondta, nem lehet előre megjósolni, hogy mikor következik be válság, amelynek legújabb példája a kelet-európai háború.

Úgy vélte: a gazdaságoknak versenyképeseknek, nyitottaknak és rugalmasoknak kell lenniük ahhoz, hogy felkészüljenek az ilyen válságokra, a lehető legkevesebb állami beavatkozás mellett.

Szlovénia négy országgal határos, amelyekkel jószomszédi viszonyt ápol, fontos, hogy gondoskodjunk elsősorban a szomszédos országokkal fenntartott jó kapcsolatokról, de a térség más országaival fenntartottakról is

– húzta alá Borut Pahor.

Borítókép: Zoran Milanovic horvát elnök (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.