Kornélia 2024. március 3.
logo

Jüanban hajtott végre kötvénykibocsátást Magyarország

Forrás: VG.HU
2022.11.16. 16:47 2022.11.16. 17:45
Jüanban hajtott végre kötvénykibocsátást Magyarország

A hétfői sikeres zöldeurókötvény-kibocsátás után ma Zöld Panda-kötvényt bocsátott ki Magyarország a kínai piacon.

Sikeres devizakötvény-kibocsátáson van túl a magyar állam. Ezúttal hároméves futamidejű, 2 milliárd renminbi/jüan névértékű pandakötvény-értékesítéssel vont be devizaforrást Magyarország (1 jüan = 55 forint). A forrást zöld-, illetve klímavédelmi célokra fordítják.

A hírről Varga Mihály pénzügyminiszter számolt be Facebook-posztban. Elmondta, hogy a látottak szerint az ázsiai befektetők is bíznak a magyar gazdaságban. A befektetői kör bővítésével az államadósság finanszírozása több lábon állhat – olvasható a VG cikkében.

Eddig egy alkalommal bocsátott ki Zöld Panda-kötvényt a magyar állam, tavaly 1 milliárd jüant vontak be 3,28 százalékos kamat mellett.

A kötvényből befolyó jüanösszeget az ÁKK az adósságkezelési stratégiának megfelelően hároméves, fix kamatozású devizacsereügylet keretében euróra váltotta. Ennek révén a kibocsátót terhelő éves fix euró kamat nulla százalék alatti lett (mínusz 0,013 százalék), ezzel a Zöld Panda-kötvény a magyar állam valaha volt legolcsóbb devizakötvény-kibocsátása.

Rövid időn belül a mai volt a második forrásbevonás devizában. Nagyobb volt a hétfői kibocsátás, akkor 5,3 százalékos éves hozam mellett vont be 1 milliárd eurót az adósságkezelő, amely papírok 2027. február 22-én járnak le.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.