Megállapodás született az ENSZ-klímacsúcson

Kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg az országok az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az alap az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást.

Forrás: MTI2022. 11. 20. 9:26
SUKRI, Számeh; GUTERRES, António
Sarm-es-Sejk, 2022. november 17. António Guterres ENSZ-fõtitkár (b) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, az esemény elnöke sajtótájékoztatót tart az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben 2022. november 17-én. A november 18-ig tartó klímakonferencián mintegy 200 ország küldöttsége vesz rész. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülés zárónyilatkozatában sürgették a károsanyag-kibocsátás csökkentésének felgyorsítását; a nyilatkozatot a konferenciát vezető Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter jelentette be vasárnap hajnalban.

A nyilatkozat szerint továbbra is érvényes az a célkitűzés, hogy az iparosodás előtti helyzethez képest megpróbálják másfél Celsius-fok alatt tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését.

A megállapodásban felszólították az országokat, csökkentsék a fosszilis tüzelőanyagok támogatását.

Közölték azt is, hogy a részletek kidolgozása a jövőre tartandó következő konferenciára maradt.

Az alapról szóló döntést üdvözölte António Guterres ENSZ-főtitkár is. 

A közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott videóüzenetében fontos politikai jelzésnek nevezte a megállapodást, és úgy vélte, az jelentős lépés az igazságosabb teherviselés irányában is.

Espen Barth Eide norvég klímaügyi miniszter a megállapodás bejelentését követően újságíróknak viszont azt mondta, erősebb megegyezést remélt. Úgy vélte, bár a megállapodásban nem szakítottak teljesen a tavaly Glasgow-ban elfogadotthoz hasonló klímamegállapodással, de nem is növelték a célkitűzéseket.

Hozzátette: a résztvevők leginkább a támogatások kérdésére összpontosítottak.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos szintén csalódottságát fejezte ki, leszögezve: a megállapodás nem jelent előrelépést sem a bolygó, sem az emberek számára. Úgy vélte, egyes országok még mindig nem elég elkötelezettek az átlaghőmérséklet szabályozásával kapcsolatban, és sajnálatát fejezte ki, amiért nem használtak erősebb megfogalmazásokat az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésével kapcsolatban.

 

Tehettünk volna többet

– jelentette ki.

Az ENSZ idei klímakonferenciáján – amely november 6-án kezdődött – mintegy 34 ezren vettek részt.

Borítókép: António Guterres ENSZ-főtitkár (balra) és Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter, az esemény elnöke sajtótájékoztatót tart az ENSZ 27. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciáján (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.