Továbbra sincs egyezség az orosz olaj árkorlátjáról

Újabb fordulóban sem sikerült megegyezni az orosz olajra kivetendő európai árkorlátról, és fogy az idő. Ha a jövő héten nem az ársapka alkalmazása lép életbe, akkor a teljes embargó jöhet – olvasható a VG cikkében.

MAGYAR NEMZET
Forrás: VG2022. 11. 29. 16:02
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Oil tankers are seen at a terminal of Sinopec Yaogang oil depot in Nantong
CHINA-RUSSIA/OIL Fotó: China Stringer Network
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jele sincs az uniós megegyezésnek az orosz olajra szabandó ársapkáról, pedig ketyeg az óra, és ha nem árkorlátozás jön december 5-től, akkor a korábbi egyezség léphet életbe, az azonnali teljes embargó az orosz nyersolajra, majd február 5-től az olajtermékekre is – írta a Reuters lengyel diplomatákra hivatkozva.

Nem véletlenül lengyeleket idéznek, hiszen az ársapkatárgyalások a lengyelek ellenállásán buktak el, és az uniós nagykövetek hétfői egyeztetése sem hozott eredményt. 

A kelet-balti uniós országok lengyelek vezette csoportja túl magasnak tartja a Brüsszel javasolta 65-70 dolláros hordónkénti árplafont, tekintve, hogy a Brentnél a szankciók miatt amúgy is vagy 20 dollárral olcsóbb orosz Ural olaj ára pont ezen a szinten mozog. 

Azaz egy ilyen sapka nem jelentene veszteséget az oroszoknak, akik a Reutersnek nyilatkozó európai diplomata szerint 12–20 dollárnál lennének az önköltségnél.

Az olajszállítási bizniszben érintett Ciprus, Málta és Görögország a javasoltnál is kisebb sapkát szeretne, vagy pedig valamiféle kompenzációt a szektort érő károkért.

Nincs megegyezés. A jogszabályszövegeket jóváhagyták, az árral azonban Lengyelország továbbra sem tud egyetérteni

– idézett egy diplomatát a hétfői egyeztetés befulladása után ugyancsak a Reuters. 

A vélemények annyira távol vannak egymástól, hogy diplomaták szerint még csak időpontot sem szabtak az újabb tárgyalásokra. Pedig december 5-én az ármechanizmusnak már életbe kellene lépnie – írja a VG.

A lengyelek szerint már a 30 dolláros korlát is túl alacsony, a déliek szerint a 70 is túl magas (Forrás: VG)

Miért akarták elkerülni a teljes embargót?

Ha tehát az olajársapka helyett az embargó lép életbe, az egy olyan verziót jelent, amit Európa – egyébként Washington javaslatára – el akart kerülni.

Oroszország ugyanis nem kevesebb, mint az egytizedét szolgáltatja a világ napi 100 millió hordó körüli olajtermelésének, és ha ebből csak néhány százalékpontnyi kiesik, az hatalmas emelkedést okozhat az olajárakban.

Jelen pillanatban, miután az olaj ára az elmúlt hetekben beszakadt – a Brenté például majdnem 100 dollárról 80 környékére –, a Brüsszel javasolta plafon az oroszok számára valóban nem jelentene változást, mert az orosz Ural ára nem magasabb.

Ha viszont a sapka révén kegyetlenül megfaragnák az orosz olaj árát, két aggodalom is adódhat. 

Amennyiben kevesebb olaj kerül a világpiacra, az felhajthatja az árakat. 

Ugyanakkor kérdéses, milyen mértékben lehet betartatni az ársapkát. Ezt a terv megalkotója, a G7 országcsoport úgy képzelte el, hogy a drágább szállítmányoktól megtagadnának alapvető szolgáltatásokat, mint például a biztosítást – tette hozzá a lap.

Ugyanakkor nincs garancia, hogy a szabályokat nem kerülik meg például az orosz olaj „újracsomagolásával”, netán kapcsolt melléküzletekkel, és előfordulhat, hogy az olaj mégis eljut az európai vevőkhöz, csak akár a mostaninál is magasabb áron. 

Ami Magyarországot illeti, sikerült korábban kiharcolni, hogy az embargó alól mentességet kapjanak a régiónk számára tengeri kikötők hiánya révén egyedül lehetséges csővezetékes szállítások. Az európai kínálat változásai, az olaj, illetve az olajtermékek ára azonban a magyar energiaszámlára is befolyást gyakorolhat, különösen ha további importra szorulunk.

Hogy alakulhat a világpiaci ár?

Az európai olajembargó csak egyike az olajpiacot söprő, az árakat alakító nagy szeleknek.

Az olajár legutóbbi esése jelentős részben annak volt betudható, hogy nemcsak a fejlett országokban erősödnek a recessziós félelmek a jegybanki kamatemelések közepette, hanem a hatalmas kínai gazdaságot illetően is növeli az aggodalmakat a szigorú járványpolitika, ami ellen a napokban tüntetések is zajlottak.

Az olaj ára kedden menten majdnem két dollárt ugrott – a Brenté 85 dollár fölé –, amikor erősödtek a remények, hogy Peking lazít a járványszabályain.

A VG szerint a másik nagy kérdés, hogy mit tesz az olajtermelő országok OPEC+ csoportja – amely nem feltétlenül figyeli szimpátiával a fejlett államok árkorlátozó törekvéseit sem – az árzuhanás után, amelynek a megfordulását az is okozta a Saxo Bank elemzői szerint, hogy

a nagy és a véleményük szerint indokolatlan zuhanással szembesülve az OPEC+ megfontolhat egy nagyobb kínálatcsökkentést jövő heti tanácskozásán.

Az eredeti cikk Nincs egyezség az orosz olaj árkorlátjáról, és ebből még nagyobb baj lehet címen olvasható a VG oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Reuters)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.