időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo
Az orosz gázembargót erőltető Európai Unió rekordmennyiségű orosz LNG-t importált

Vezetékes orosz gáz helyett orosz LNG

Magyar Nemzet
2022.11.29. 13:34 2022.11.29. 14:44
Vezetékes orosz gáz helyett orosz LNG

Rekordszintre jutott az unió LNG-importja a vezetékes orosz gáz pótlása miatt. Ebben a mennyiségben ráadásul az orosz LNG mennyisége soha nem látott csúcsokat döntött.

Rekordmennyiségű, 40 százalékkal több tengeren szállított orosz gázt vásároltak az európai országok a január–októberi időszakban az egy évvel korábbihoz képest. A Világgazdaság cikke szerint az orosz LNG 16 százalékkal részesedett ebben az időszakban az Európába tengeri úton érkező cseppfolyós gázból. Ez 17,8 milliárd köbmétert jelent, ami 62,1 milliárd köbméter vezetékes gázt vált ki.

 

Putyin egy nap felébred, és azt mondja, hogy többé nem küldünk LNG-t Európába

– kommentálta a helyzetet Anne-Sophie Corbeau, az amerikai Columbia University kutatója a Financial Timesnak. Persze amióta Brüsszel megpróbál leválni az orosz gázról, helyette kénytelen sokkal drágábban amerikai energiahordozót is importálni. Az amerikai közgazdász szerint azonban Moszkva nyomott áron értékesíti a cseppfolyós gázt Bangladesnek és Pakisztánnak azért, hogy politikai előnyökre tegyen szert és nagyobb nyomást helyezhessen Európára.

A feltörekvő országok számára nehézséget okoz a megdrágult energiahordozók beszerzése. Mindezek nyomán

Oroszország lett a világ harmadik legnagyobb LNG-exportőre az Egyesült Államok és Katar után.

Ennyi az Európai Unió LNG-importja

A Bruegel kutatóintézet számításai szerint az egy évvel korábbi időszakhoz képest 80 százalékkal kevesebb orosz gáz érkezik a kontinens nyugati felére vezetékes úton. A hiány pótlására Európa január és október között rekordmennyiséget, 111 milliárd köbméter LNG-t vásárolt, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Oroszországból 17,8 milliárd köbmétert vettek, 42 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legnagyobb vásárló Franciaország, Belgium, Spanyolország és Hollandia volt.

Az európai LNG-piacból az amerikaiak 42, az oroszok 16, Katar 13,7 százalékkal részesedik.

Borítókép: a Pskov orosz LNG-szállító tanker Athén közelében (Fotó: NurPhoto/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.