Mentőövet dobott a kormány a Dunaferrnek

A közelmúltban a kormány már segített megelőzni egy katasztrófahelyzetet a Dunaferrnél, most pedig még egy lehetőséget kap a vasmű, hogy új alapokra helyezze a működését.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Duol.hu2022. 12. 14. 7:19
null
Dunaújváros, 2021. augusztus 7. Az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmû - az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum - fõbejárata a Vasmû tér 1-3. szám alatt. A dunaújvárosi székhelyû ISD DUNAFERR társaságcsoport Magyarország egyik legnagyobb ipari termelõ vállalata, amely melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, valamint nyitott és zárt hidegen hajlított idomacélokat gyárt elsõsorban gépipari, jármûipari, építõipari termékekhez, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek elõállításához. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már elrendelték a kokszolás leállítását a Dunaferr Zrt.-nél, ám az utolsó pillanatban megjelent egy kormányhatározat, ami segíthet a társaságot érintő nehéz időszak lezárásában. 

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint bizonyos feltételek esetén a cégbíróság három napon belül kezdeményezheti a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását, ezzel pedig jogtiszta helyzet lehetőségét teremti meg egy adott cégnél, ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az adott vállalkozásban befektetők is megjelenjenek – hívja fel a figyelmet a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu cikke. 

Az eljárás megindítható, „ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. 

A közelmúltban már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta – írják.

December 13-án Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb általános vezérigazgató-helyettese a szénhiány miatt kialakult helyzetre tekintettel elrendelte a kokszoló technológiai folyamatainak leállítását, aminek eredményeként visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki.

 

A Duol.hu nem hivatalos információja szerint egyúttal úton van a kokszoló felé egy jelentős mennyiségű szénszállítmány, ami megelőzheti vagy késleltetheti annak elrendelt leállítását. A három napon belüli felszámolási eljárás kezdeményezése pedig biztosíthatja egy nehéz időszak lezárást, és a cégcsoport további működését – tették hozzá.

Az eredeti cikk Megmenekülhet a Dunaferr? címen olvasható a Duol.hu oldalán.

Borítókép: az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű – az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum főbejárata a Vasmű tér 1–3. szám alatt (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.