időjárás 23°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Mentőövet dobott a kormány a Dunaferrnek

MAGYAR NEMZET
Forrás: Duol.hu
2022.12.14. 07:19 2022.12.14. 09:06
Mentőövet dobott a kormány a Dunaferrnek

A közelmúltban a kormány már segített megelőzni egy katasztrófahelyzetet a Dunaferrnél, most pedig még egy lehetőséget kap a vasmű, hogy új alapokra helyezze a működését.

Már elrendelték a kokszolás leállítását a Dunaferr Zrt.-nél, ám az utolsó pillanatban megjelent egy kormányhatározat, ami segíthet a társaságot érintő nehéz időszak lezárásában. 

A tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint bizonyos feltételek esetén a cégbíróság három napon belül kezdeményezheti a cég ellen a felszámolási eljárás megindítását, ezzel pedig jogtiszta helyzet lehetőségét teremti meg egy adott cégnél, ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy az adott vállalkozásban befektetők is megjelenjenek – hívja fel a figyelmet a dunaújvárosi hírportál, a Duol.hu cikke. 

Az eljárás megindítható, „ha a cégbíróság hivatalból tudomást szerez arról, hogy a cég több mint négyszáz napja nem tett eleget a számviteli törvény szerinti éves beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségének, és az utolsó letétbe helyezett éves beszámolója szerinti értékesítésének nettó árbevétele eléri vagy meghaladja a tízmilliárd forintot.

Mint ismeretes, az ISD Dunaferr Zrt. működésének jogi háttere hosszú ideje nem biztosított, nincs igazgatósága, felügyelő bizottsága, sem cégvezetője, és jelentős, közel 500 milliárd forintnyi tartozása van. 

A közelmúltban már a villamosenergia-számláit sem tudta fizetni, ezért a kormány november 30-án a Magyar Közönyben közzétett határozatával már megelőzte egy katasztrófahelyzet kialakulását a Dunaferrnél azzal, hogy a vasmű szerves részeként működő ISD Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. zavartalan villamosenergia-ellátását rendeletileg szabályozta – írják.

December 13-án Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb általános vezérigazgató-helyettese a szénhiány miatt kialakult helyzetre tekintettel elrendelte a kokszoló technológiai folyamatainak leállítását, aminek eredményeként visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki.

 

A Duol.hu nem hivatalos információja szerint egyúttal úton van a kokszoló felé egy jelentős mennyiségű szénszállítmány, ami megelőzheti vagy késleltetheti annak elrendelt leállítását. A három napon belüli felszámolási eljárás kezdeményezése pedig biztosíthatja egy nehéz időszak lezárást, és a cégcsoport további működését – tették hozzá.

Az eredeti cikk Megmenekülhet a Dunaferr? címen olvasható a Duol.hu oldalán.

Borítókép: az ISD Dunaferr Zrt. a köztudatban a Dunai Vasmű – az 1950-es években létrehozott kohászati-gépészeti komplexum főbejárata a Vasmű tér 1–3. szám alatt (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.