Visszatérhetnek az újratölthető palackok a boltokba

Újra megjelenhetnek a tejesüvegek a boltokban, az italokat pedig újratölthető palackban dobhatják piacra a gyártók. Ezt irányozza elő legalábbis a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós jogszabályok javasolt felülvizsgálata. A cél, hogy az évtized végére csökkenjen a csomagolási hulladék mennyisége, és minél több termék újrafelhasználható „köntösben” jelenjen meg a boltok kínálatában.

2023. 02. 11. 10:00
Press Conference of the dairy farming "Milk station"
Press Conference of the dairy farming "Milk station" Fotó: ROLAND WEIHRAUCH
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyökeres változásokra készülhetnek az európai élelmiszergyártók, az Euró­pai Bizottság (EB) ugyanis a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló uniós jogszabályok felülvizsgálatára készül. A tervek szerint alapos reform várható ezen a téren, a cél ugyanis az, hogy lehetőség szerint a legkevesebb csomagolási hulladék keletkezzen a közösségben. 

A kitűzött elhatározás az, hogy 2040-re tagállamonként a csomagolási hulladék egy főre vetítve 15 százalékkal csökkenjen 2018-hoz képest. Ennek érdekében az EB visszafogná a szükségtelen csomagolást, valamint újrafelhasználható és újratölthető csomagolási megoldásokhoz terelné a gyártókat, vagyis többek között a tejesüvegek is újra megjelenhetnek a boltok polcain.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján olvasható összefoglaló szerint a jó minőségű újrafeldolgozás ösztönzése érdekében brüsszeli tervek szerint 2030-ra az uniós piacon forgalmazott összes csomagolást gazdaságilag életképes módon újrahasznosíthatóvá kell tenni. Bár az elmúlt húsz évben erőteljesen visszaszorult az újratölthető csomagolások használata, az EB szerint üdvözlendő lenne, ha ez a gyakorlat újra meghonosodna a vállalkozások körében. Egyes hírek szerint a bizottság előírná a vállalatoknak, hogy a termékeik bizonyos százalékát újrafelhasználható vagy újratölthető csomagolásban kell piacra dobniuk.

A terület reformja a műanyag palackok és alumíniumdobozok esetében kötelező betétdíjas rendszerek kiépítését irányozza elő. 

A tervek szerint a csomagolási kiszerelések szabványosítására is sor kerülhet, az újrafelhasználható palackok, dobozok pedig új címkét kapnak majd. Emellett minden terméken fel kellene tüntetni, hogy a csomagolás miből készült és milyen hulladékkategóriába tartozik. 

A gyártóknak az új műanyag csomagoláson kötelezően fel kell tüntetniük az újrafeldolgozott tartalom arányát is. Mindez a vásárlók körében emelné a tudatosság szintjét és a szelektív hulladékgyűjtést is megkönnyítené. A hulladékgyűjtő konténereket ugyanis a termékeken szerelő címkékkel megegyező piktogramokkal kell majd ellátni. Országonként sem lesz majd eltérés, a tervek szerint ugyanis az EU-ban mindenütt ugyanazokat a szimbólumokat fogják használni.
Nagyobb szigor vár a brüsszeli szakemberek által szükségtelennek ítélt csomagolóanyagokra. 

A bizottság betiltaná az éttermekben és kávézókban fogyasztott élelmiszerek és italok, valamint a gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolását, csakúgy, mint a szállodákban használt miniatűr samponos flakonokat és egyéb miniatűr csomagolásokat.

Az átállás nyilván nem lesz olcsó, a gyáraknak komoly beruházásokat kell majd végrehajtaniuk. Az EB számításai szerint az újrahasznosítás ösztönzése ugyanakkor önmagában várhatóan több mint 600 ezer munkahelyet fog eredményezni 2030-ra, többségében a helyi kis- és középvállalkozásoknál. A csomagolásra és a csomagolási hulladékok csökkentésére vonatkozó EU-javaslat Magyarországot is érinti. A tervezet hazai bevezethetőségével, alkalmazási gyakorlatával összefüggő észrevételeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának juttathatják el az érintettek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.